Kuba súhlasila s výnimočným prijatím deportačných letov z USA

ta3 tasr
12.11.2022 10:39

Kuba po prvý raz od začiatku koronavírusovej pandémie súhlasila, že začne prijímať občasné deportačné lety z USA s kubánskymi občanmi, ktorých pohraničná stráž chytila na americko-mexickej hranici. Pre agentúru Reuters to povedali traja nemenovaní americkí predstavitelia.

USA Kuba vlajky veľvyslanectvo 1140 (TASR)
TASR

Colná a imigračná služba Spojených štátov (ICE) v súčasnosti zadržiava približne desiatku Kubáncov, ktorým sa na hraniciach nepodarilo splniť podmienky na získanie azylu. ICE podľa vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov čaká len na to, aby zadržala toľko občanov Kuby, koľko sa zmestí do jedného lietadla, ktoré následne pošle do Havany. Podľa Reutersu síce neexistuje medzi USA a Kubou nová dohoda o pravidelnom prijímaní deportačných letov zo Spojených štátov, Havana však súhlasila, že ich príležitostne povolí.

Pravidelné deportácie kubánskych občanov do ich vlasti boli pozastavené počas pandémie koronavírusu, hoci Spojené štáty i počas nej deportovali malé skupiny Kubáncov prostredníctvom komerčných letov.

Reuters pripomína, že Kuba je na základe dohôd o migrantoch povinná prijať späť svojich občanov, ktorých im vrátia Spojené štáty. Poslednú z týchto dohôd uzavrel ešte v roku 2017 vtedajší americký prezident Barack Obama.

V stredu sa v Havane stretla americká vládna delegácia s kubánskymi predstaviteľmi na rokovaniach o obavách Washingtonu súvisiacich s neregulovanou migráciou z tohto ostrovného štátu. Išlo o návštevu na vôbec najvyššej úrovni od čias zmierenia medzi týmito dvoma krajinami, ku ktorému prišlo práve za Obamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok