Cena plynu pre európsky trh výrazne klesla, vrátila sa pod 100 eur za MWh

TA3 ČTK
11.11.2022 20:17

Cena plynu pre európsky trh sa v piatok prepadla o viac ako desatinu, vrátila sa tak pod hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh). K poklesu prispeli vysoké zásoby plynu a relatívne teplé počasie v Európe.

plynový sporák plyn 1140 px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v decembri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku sa v piatok znížila o zhruba 13 percent na 98,5 eura za MWh. Zostáva ale výrazne vyššia ako pred rokom, kedy sa pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

"Teploty s blížiacou sa zimou klesajú, stále sú však na vyššej úrovni, než je pre toto obdobie obvyklé," uviedla vo svojej správe spoločnosť Energi Denmark, ktorá sa zaoberá obchodovaním s energiami. "Trh tak postupne zahŕňa do cien to, že zásobníky zostanú až do začiatku zimy naplnené, a to aj preto, že dopyt je výrazne nižší ako v rovnakom období minulého roka," dodala.

Zásobníky plynu v Európskej únii boli podľa údajov organizácie Gas Infrastructure Europe (GIE) vo štvrtok zaplnené z viac ako 95 percent.

Ceny plynu v Európe tento rok tlačia nahor obmedzovanie dodávok z Ruska. V auguste sa tak cena plynu v TTF vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh. V októbri sa síce vrátila pod 100 eur za MWh, potom však opäť rástla a začiatkom novembra sa pohybovala blízko 140 eur za MWh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok