Do Chersonu vstupujú jednotky Ukrajiny a preberajú kontrolu, potvrdila ukrajinská rozviedka

ta3 čtk
11.11.2022 14:59

Cherson sa vracia pod kontrolu Ukrajiny, vojaci ukrajinskej armády vstupujú do mesta, donedávna okupovaného Rusmi, uviedol v piatok server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na vojenskú rozviedku. Cherson, ležiaci na západnom brehu Dnepra blízko ústia do Čierneho mora, bol prvým väčším mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po svojom jarnom vpáde na Ukrajinu.

Hovorkyňa ukrajinskej armády Natalija Humenjuková podľa Reuters varovala, že mnohí ruskí vojaci sa prezliekli do civilu a zostávajú v meste, kde tak podľa nej hrozia sabotážne akcie. Vstup ukrajinských jednotiek do mesta večer potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Cherson sa vracia pod kontrolu Ukrajiny, do mesta vstupujú jednotky ukrajinských ozbrojených síl. Ústupové cesty ruských okupantov svojou paľbou kontroluje ukrajinská armáda. Skoncuje s akýmikoľvek pokusmi klásť odpor," uviedla rozviedka podľa spravodajského serveru. Rozviedka vyzvala ruských vojakov, aby sa radšej vzdali, než budú zničení.

"Naši. Náš. Cherson," napísal v piatok večer stručne Zelenskyj, ktorý na svojom účte na sociálnej sieti Telegram zdieľal video oslavujúcich obyvateľov Chersonu. V ďalšom príspevku upresnil, že v meste sú zatiaľ špeciálne ukrajinské jednotky a že na miesto mieria ďalší ukrajinskí vojaci. "Ukrajina vždy navráti, čo jej patrí," uviedol Zelenskyj a poďakoval všetkým vojakom podieľajúcim sa na ukrajinskej protiofenzíve na juhu krajiny. Doplnil, že mesto sa ešte úplne nezbavilo "prítomnosti nepriateľa", ale že Ukrajinci už odstraňujú z ulíc ruské symboly a pripomienky ruskej okupácie.

Denník Ukrajinska pravda zverejnil video zachytávajúce ukrajinských vojakov pri vztyčovaní štátnej vlajky na budove policajného veliteľstva v Chersone aj vítanie ukrajinských vojakov na námestí Slobody v samom centre mesta. Ďalšie video s ukrajinskými vojakmi v Chersone zverejnila agentúra Interfax-Ukrajina. Poradca šéfa ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň podľa Reuters povedal, že oblastné stredisko je už takmer úplne pod kontrolou ukrajinských síl.

Ruské ministerstvo obrany na piatkovej tlačovej konferencii oznámilo, že ráno dokončilo stiahnutie ruských síl z pravého brehu rieky Dneper, na ktorom leží aj Cherson. Zatiaľ čo ministerstvo tvrdí, že ruské sily pri sťahovaní z mesta neutrpeli žiadne straty, podľa Kyjeva sa ruský ústup niesol v znamení chaosu. 

"Na pravom brehu nezostal ani jeden kus vojenskej techniky. Všetci ruskí vojaci sa prepravili na ľavý breh Dnepra," uviedlo ruské ministerstvo. "Nedošlo k stratám personálu, ani zbraní a vojenskej techniky," doplnilo. Na ľavý breh Dnepra sa dostalo cez 30.000 vojakov, oznámilo neskôr.

Serhij Chlaň z ukrajinskej oblastnej správy ale tvrdí, že pri pokuse dostať sa cez Dneper sa mnoho ruských vojakov utopilo. Ruskí komentátori podľa Reuters na sociálnych sieťach vo štvrtok večer uvádzali, že sa ruskí vojaci pri presune cez rieku dostali pod ťažkú paľbu ukrajinských síl. Rusi mesto, ktoré je správnym strediskom rovnomennej oblasti, okupovali od 2. marca. Na jeseň sa ukrajinský región pokúsili anektovať po narýchlo usporiadanom hlasovaní, ktorého výsledky svet neuznal. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok novinárom povedal, že Rusko ďalej mesto považuje za svoju súčasť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok