Hranice Česka a Slovenska sú vyťažené. Krajiny požadujú zapojenie ďalších krajín do ochrany

ta3/ČTK
11.11.2022 10:43

Česko bude v rámci predsedníctva v Rade EÚ s podporou Slovenska požadovať väčšie zapojenie ďalších krajín do ochrany vonkajšej schengenskej hranice.

Na brífingu k štvrtkovému rokovaniu so slovenským premiérom Eduardom Hegerom ohľadom riešenia ilegálnej migrácie a kontrol na česko-slovenskej hranici to dnes povedal predseda českej vlády Petr Fiala (ODS). Obe krajiny chcú v najbližších dňoch robiť kroky na spriechodnenie hranice pre občanov EÚ, kontroly ale zatiaľ budú pokračovať.

"Pre zmiernenie migrácie je kľúčová ochrana maďarsko-srbskej hranice. Česko je na jar pripravené zdvojnásobiť počet policajtov pôsobiacich na hranici zo 40 na 80," povedal Fiala.

Kontroly na spoločných hraniciach zavedené na konci septembra Českou republikou kvôli prevažne sýrskym migrantom prúdiacim cez Slovensko a Česko do Nemecka podľa štvrtkového vyjadrenia ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN) zostanú aj po 12. decembri, dokedy majú zatiaľ fungovať. O ich ďalšom predĺžení ale budú rokovať experti oboch krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok