Ľudia vychádzajú do ulíc, Cherson sa plní ukrajinskými vlajkami. Prvú vyvesilo hnutie odporu

ta3 čtk
11.11.2022 10:46

Ľudia v Chersone vychádzajú na ulice s ukrajinskými vlajkami, aby privítali ukrajinských vojakov, uviedol miestny portál Most, od ktorého túto správu prevzali aj ďalšie ukrajinské médiá, napríklad denník Ukrajinská pravda. Ľudia s vlajkami sa podľa webu schádzajú na centrálnom námestí Slobody, kde sa na jar konali demonštrácie proti ruskej okupácii mesta. Snímok ukrajinského vojaka v uliciach jedného z chersonských sídlisk medzitým zverejnil server RBK-Ukrajina.

Ľudia vychádzajú do ulíc, Cherson sa plní ukrajinskými vlajkami. Prvú vyvesilo hnutie odporu
reprofoto: Twitter/FLASH

Už skôr sa v centre Ruskom okupovaného mesta objavila ukrajinská vlajka. Vyvesili ju príslušníci hnutia odporu, uviedol RBK-Ukrajina s odvolaním sa na snímku, ktorú zverejnil miestny novinár Konsťantyn Ryženko. "Hnutie odporu pozdravuje. Sláva Ukrajine. Snímka z terajšej chvíle," uviedol v piatok ráno žurnalista. Zo snímky bolo zrejmé, že stožiar na samotnej budove oblastnej správy zostával prázdny, ruská vlajka z neho bola stiahnutá pred týždňom, upozornila ruská redakcia BBC.

Neskôr ukrajinské médiá zverejnili fotografie, podľa ktorých ukrajinských vlajok na námestí výrazne pribudlo. Objavila sa medzi nimi aj vlajka Európskej únie. Ruské ministerstvo obrany na piatkovej  tlačovej konferencii oznámilo, že ráno dokončilo stiahnutie ruských síl z pravého, západného brehu rieky Dneper, na ktorom leží aj Cherson.

"Nie je elektrina. Netečie voda. Nie je žiadne vykurovanie. Funguje plyn," uviedol Ryženko o situácii v Chersone, ktorý bol prvým väčším ukrajinským mestom dobytým Rusmi po invázii z 24. februára. V meste o štvrtej ráno zahrmel silný výbuch v teplárni, nie je ale jasné, či Rusi odpálili nachystanú nálož, alebo išlo o zásah z ostreľovania; tepláreň bola podminovaná, ale niektorí svedkovia hovoria o zásahu. 

"Ľudia chodia pre vodu k rieke. Chleba je veľmi málo, nedostatok je vážne citeľný," poznamenal novinár. Keď si ľudia potrebujú zavolať alebo sa pozrieť na internet, vychádzajú podľa neho von, aby chytili signál. Miestami je spojenie poskytované mobilnými operátormi ruskej, miestami ukrajinskej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok