Rusi sa sťahujú na ľavý breh Dnepra a odtiaľ pália, informuje ukrajinské velenie

ta3 čtk
11.11.2022 08:21

Ruskí vojaci sa snažia presunúť jednotky a vybavenie na ľavý breh Dnepra, kde stavajú obranné línie. Uviedlo to v piatok južné operačné velenie ukrajinskej armády, pod ktoré spadá aj juhukrajinská Chersonská oblasť. Ruskí vojaci podľa neho z ľavého brehu ostreľujú pozície Ukrajincov. Tvrdenie jednotlivých bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

Rusi sa sťahujú na ľavý breh Dnepra a odtiaľ pália, informuje ukrajinské velenie
TASR/AP (ilu)

"Nepriateľ pokračuje v manévroch za účelom presunu jednotiek a vybavenia medzi dvoma brehmi Dnepra," napísalo v noci na piatok južné operačné velenie v hlásení zhrňujúcom štvrtkové udalosti. Ukrajinská armáda v lete začala protiofenzívu na juhu krajiny v oblastiach, ktoré Rusi pri jarnej invázii dobyli a okupovali. Ruské ministerstvo obrany tento týždeň nariadilo stiahnutie vojakov z pravého brehu rieky Dneper a okrem iného aj z oblastnej metropoly Cherson, jedného z najväčších miest dobytých od začiatku invázie.

Ukrajina podobne ako v iných prípadoch o svojej súčasnej ofenzíve mlčí a aj v poslednom hlásení južného operačného velenia sú o útočných operáciách iba náznaky, píše ruskojazyčný server BBC. "Obranné sily ďalej posúvajú frontovú líniu bližšie k ľavému brehu, vojaci protivníka sa narýchlo naloďujú na plavidlá, ktoré sa zdajú byť schopné prepravy, a snažia sa utiecť," píše južné velenie.

Novinár Jurij Butusov, ktorý sleduje situáciu na fronte, na telegrame uviedol, že mesto Cherson už je v dostrele ukrajinského delostrelectva. "V okolí prívozov, kde sa sústredia ruské konvoje, sa strieľa," napísal Butusov. O streľbe v miestach, kde sa ruskí vojaci snažia dostať cez rieku, informovali skôr aj rôzne prokremeľské aj ukrajinské kanály na telegrame, píše ruskojazyčný server BBC, tieto informácie ale oficiálne ani jedna z bojujúcich strán nepotvrdila.

Ukrajinské prieskumné jednotky sú podľa Butusova v niektorých prípadoch už len 18 kilometrov od Chersonu, postup ukrajinských jednotiek však zdržujú mínové polia nastražené ruskými vojakmi. To ale znemožňuje aj ruským jednotkám obrátiť sa a zaútočiť na Ukrajincov. "Oslobodenie Chersonu je záležitosťou blízkej budúcnosti," napísal novinár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok