Košický otvárací ceremoniál videlo štvrť milióna ľudí

TA3, TASR
21.1.2013 12:13

V Košiciach dvojdňovým slávnostným ceremoniálom otvorili projekt Európske hlavné mesto kultúry. Podľa organizátorov, počas dvoch dní videlo otvárací ceremoniál štvrť milióna ľudí.

Košický otvárací ceremoniál videlo štvrť milióna ľudí
SITA

Program vyvrcholil koncertom Jamiroquai

Vypredaná košická Steel Aréna privítala v nedeľu večer populárnu britskú kapelu Jamiroquai. Jej koncert bol vyvrcholením víkendového slávnostného otvorenia Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 v metropole východného Slovenska.

S výkrikom "Košice!" pozdravil zhruba 6000 ľudí na úvod frontman jazz funkovej skupiny Jay Kay so svojim typickým klobúkom a indiánskym odevom. Kapela spustila podľa očakávaní chytľavé tanečné rytmy, pri ktorých predvádzal najväčšie pohybové kreácie samotný spevák. Ten nezabudol zagratulovať Košiciam k titulu EHMK.

Medzi piesňami, ktoré roztancovali fanúšikov, nechýbali hity ako Cosmic Girl, Space Cowboy či Deeper Underground, k ďalším skladbám patrili Alright, Love Foolosophy či Main Vein. Na záver dala kapela za burácajúceho potlesku práve Deeper Underground použitý aj v soundtracku k filmu Godzilla.

Publikum si potom niekoľkominútovým aplauzom vypýtalo prídavok, ktorým bola skladba White Knuckle Ride z dosiaľ posledného albumu skupiny, čím sa takmer dvojhodinový koncert skončil.

Vstupenky stáli 25-35 eur, všetky sektory určené pre divákov boli zaplnené. Skupinu Jamiroquai založili v roku 1992 spevák a skladateľ Jay Kay (1969) a bubeník Derrick McKenzie. Kapela kombinujúca acid jazz, funk, soul a disco patrí k najpopulárnejším britským kapelám.

Na svojom konte má osem albumov, celkovo predala viac ako 25 miliónov nosičov a v roku 1998 získala prestížnu cenu Grammy. Do Košíc prišla špeciálne na otvorenie EHMK 2013, vo februári ju čaká turné po krajinách Latinskej Ameriky. Na Slovensku vystupovali Jamiroquai ešte v roku 2002 v bratislavskej Inchebe.

Priebeh slávnostného otváracieho ceremoniálu zo soboty si môžete pozrieť tu:

Košice, EHMK 2013 sobota

Brífing hostiteľov a organizátorov otváracieho ceremoniálu Košíc 2013

Ohňostroj si pozreli desaťtisíce ľudí

Otvárací ceremoniál zavŕšila v nedeľu veľkolepá šou na košickej Hlavnej ulici. Hudobné vystúpenia, originálnu scénu, špeciálne vizuálne efekty či unikátny pyromuzikálny ohňostroj si prišlo pozrieť do centra východoslovenskej metropoly približne 30.000 ľudí.

Na pódiu pri Dolnej bráne, najväčšom, aké kedy stálo na Hlavnej, sa predstavili mnohí domáci a zahraniční interpreti ako napríklad Ichitaro z Japonska, francúzsky Under Kontrol či slovenskí Peter Bič Project, The Cubes, Chiki liki tu-a a ďalší.

Oficiálnu Hymnu EHMK zaspievali počas otváracej šou známi speváci a hudobníci zo Slovenska - Marián  Čekovský, Nataša Džunková, Lukáš Adamec a Katka Knechtová.

"Myslím si, že sme všetci pripravení odštartovať našu planétu Košice, odštartovať novú budúcnosť Košíc - Európskeho hlavného mesta kultúry," konštatoval košický primátor Richard Raši.

"Titul Európske hlavné mesto kultúry je veľké uznanie, veľká zodpovednosť a veľká príležitosť. Uznanie ste získali nielen vďaka najlepšiemu projektu, ale aj pretože v Košiciach je veľký ľudský, historický a kultúrny potenciál," pochválil počas dnešného večera metropolu východného Slovenska minister kultúry Marek Maďarič. Zaželal jej, aby kultúrou a kreativitou dokázali posunúť mesto dopredu, "aby sa stalo najprogresívnejším mestom na Slovensku".

Návštevníkov Košíc dnes pozdravila z pódia na Hlavnej ulici aj komisárka pre vzdelávanie, kultúru, mnohojazyčnosť a mládež Európskej komisie Androulla Vassiliou. "Neopovážte sa krátiť nám rozpočet na kultúru. Kultúra zbližuje, kultúra je potrebná obzvlášť v čase krízy," odkázala komisárka európskym politikom.

Veľkolepú otváraciu šou sprevádzal dnes večer aj pyromuzikálny ohňostroj, aký Košice zatiaľ ešte nezažili. Pozostával z najčerstvejších pyrotechnických noviniek, ktoré sa predstavili svetu po prvý raz vlani v Monaku. Kultúrny program EHMK pokračuje dnes večer koncertom britskej formácie Jamiroquai v košickej Steel aréne.
Atrakciou dnešnej šou bol ešte jeden zaujímavý moment. Návštevníkov Európskeho hlavného mesta kultúry dnes pozdravila zo záznamu aj posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS.

Príhovor primátora Rašiho a eurokomisárky pre vzdelávanie a kultúru Andrully Vasiliovej

Pozrite si záznam z programu otváracieho ceremoniálu

Oficiálna časť otváracieho ceremoniálu

Primátor o rozbiehajúcich sa podujatiach v rámci EHMK

Košice chcú titul využiť ako impulz

Mesto Košice chce využiť impulzy prebiehajúceho projektu Európske hlavné mesto kultúry aj do ďalších rokov s trvalým udržaním nových kultúrnych programov a inštitúcií. "Pripravujeme plán pre kreatívny priemysel so zahraničnými expertmi, ale aj stratégiu kultúrneho rozvoja mesta po roku 2013," uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina.

Investičné projekty EHMK prinesú Košiciam nové multižánrové kultúrne centrum Kasárne/Kulturpark či výstavný priestor Kunsthalle, otázkou je zabezpečenie ich ďalšieho fungovania. Financovanie by sa podľa Sudzinu malo riešiť na báze rôznych partnerstiev vrátane účasti podnikateľského sektora. "Sme veľmi blízko dohodám s jednotlivými súkromnými firmami, aby sa stali päťročnými partnermi, či už pre Kunsthalle alebo Kasárne/Kulturpark. Snažíme sa aj o zosieťovanie s podobnými inštitúciami v zahraničí, aby tie náklady na umeleckú produkciu boli menšie a vedeli sme spoločne žiadať, napríklad, o medzinárodné európske granty," konštatoval.

Kultúra by podľa Sudzinu nemala byť na 100-percent podporovaná z verejných zdrojov. Za dôležité považuje, aby si ľudia uvedomili, že potrebujú kultúru a boli za ňu ochotní aj zaplatiť. "Mnohokrát to nie je o tom, čo si môžme dovoliť, ale o tom, či to pre nás hodnota a priorita je alebo nie je. A celý ten projekt smeruje aj k tomu, aby trošku prebudil ľudí, aby si uvedomili, že ak majú byť hrdí na svoje mesto, musia to mesto posúvať sami," dodal.

Snahou Košíc je tiež zaradiť sa do siete tzv. kreatívnych miest UNESCO. "Samozrejme, rozmýšľame, čo ďalej. Chceme sa uchádzať o titul UNESCO Creative City of Media Arts, ktorý by bol takým ďalším pokračovaním a možno by udržal tú pozornosť zahraničia o Košice. To je aj veľmi dôležité pre argumenty na podporu, či už privátneho sektora alebo verejných zdrojov," konštatoval Sudzina.

Ako inšpiratívny príklad pre Košice spomenul rakúsky Linz - EHMK v roku 2009, kde dlhodobo funguje medzinárodný festival Ars Elektronica. Ten mnohí miestni obyvatelia spočiatku vnímali dosť negatívne a nevedeli sa s ním stotožniť, priniesol však veľký rozvoj a prílev návštevníkov z celého sveta. "V tomto sa inšpirujeme a pripravili sme napríklad podujatia Sound City Days alebo Dni nového tanca, ktoré možno v súčasnej dobe Košičanom veľa nepovedia a hovoria si, že toto nie je umenie. Práve takéto podujatia, ktoré majú iný charakter, nemajú takú konkurenciu a nie sú tak finančne náročné, však môžu spôsobiť, že sa Košice objavia v rôznych druhoch umenia na mape Európy, a to nie je málo."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok