Historický moment na samite G20. Biden a Si Ťin-pching sa po prvýkrát stretnú osobne

ta3 čtk
10.11.2022 17:25

Americký prezident Joe Biden sa v pondelok prvýkrát osobne zíde s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Oznámil to Biely dom. Obaja prezidenti budú v Indonézii na summite skupiny veľkých svetových ekonomík G20.

Historický moment na samite G20. Biden a Si Ťin-pching sa po prvýkrát stretnú osobne
TASR/AP

Prvé osobné stretnutie za Bidenovho prezidentského mandátu sa uskutoční v čase rastúceho napätia medzi USA a Čínou, najmä kvôli Taiwanu a vzájomným obchodným vzťahom.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Karine Jeanovej-Pierreovej bude predmetom rokovaní snaha udržať a prehĺbiť komunikáciu oboch krajín a rozvoj spolupráce tam, kde sa záujmy oboch krajín zhodujú. Najmä v nadnárodných témach týkajúcich sa celého sveta.

Biely dom stretnutie pripravoval niekoľko týždňov, uviedla agentúra AP. Biden v stredu pred novinármi povedal, že chce s čínskym prezidentom hovoriť popri narastajúcom napätí medzi Washingtonom a Pekingom kvôli Taiwanu aj o obchodných praktikách, o vzťahoch Číny k Rusku a o ďalších otázkach.

"Chcem, aby sme si v rozhovore ujasnili svoje vzájomné limity. Budem sa snažiť pochopiť, čo on považuje za kritické národné záujmy Číny, a oznámiť, aké sú kritické záujmy Spojených štátov. Budem tiež chcieť zistiť, či si tieto záujmy protirečia," povedal Biden .

Zástupca americkej administratívy sa podľa AP snažil očakávania od americko-čínskeho summitu mierniť. S vydaním spoločného vyhlásenia sa podľa neho nepočíta. Bidenovi ide podľa tohto zdroja skôr o vytvorenie priestoru na nadviazanie vzťahov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok