Pri voľbách v Brazílii nedošlo k podvodom, ukazuje správa. Bolsonarovi stúpenci sa s víťazom nezmierili

ta3 čtk
10.11.2022 15:31

Počas nedávnych prezidentských volieb v Brazílii nedošlo k žiadnym podvodom a nezrovnalostiam, uviedlo vo svojej očakávanej správe brazílske ministerstvo obrany. Správa síce upozornila na isté nedostatky a navrhla, ako volebný systém zlepšiť, ale v žiadnom prípade nedáva za pravdu tvrdeniam o volebných podvodoch, píše agentúra AP.

Pri voľbách v Brazílii nedošlo k podvodom, ukazuje správa. Bolsonarovi stúpenci sa s víťazom nezmierili
TASR/AP

Tá zaznievala od priaznivcov krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, ktorého vo voľbách porazil bývalý ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Armáda sa touto správou prvýkrát vyjadrila k výsledkom volieb. Dokument, ktorý bol zverejnený v stredu a má 65 strán, podpísal minister obrany a zástupcovia armády, námorníctva a letectva. Účasť armádnych predstaviteľov na volebnom procese si vyžiadal prezident a bývalý armádny kapitán Bolsonaro, ktorý pred voľbami hovoril o možnosti zneužitia elektronického systému volieb.

Minister obrany Paulo Nogueira v liste volebným úradom neuviedol žiadny konkrétny problém pri tohtoročných voľbách. Poukázal ale na to, že pripojenie elektronických volebných zariadení k internetu môže predstavovať "významné riziko" pre bezpečnosť sčítania hlasov. Minister preto navrhuje zostaviť komisiu, ktorá by sa so slabými stránkami systému zaoberala.

"V správe nie je nič prekvapujúce," povedal agentúre AP politológ Diego Aranha. Podľa neho na problematické stránky volebného systému, o ktorých hovorí správa, analytici upozorňujú už mnoho rokov.

V druhom kole prezidentských volieb na konci októbra zvíťazil Lula s 50,9 percenta hlasov, Bolsonaro dostal 49,1 percenta. Prezident sa k výsledku volieb vyjadril až dva dni po voľbách. Víťazi nepogratuloval, iba povedal, že bude dodržiavať ústavu. Jeho stúpenci sa už niekoľko dní schádzajú pred vojenskými objektmi v niekoľkých mestách a žiadajú zásah ozbrojených síl, ktorý by zastavil odovzdanie moci Lulovi. Ten sa ujme úradu 1. januára.

Lula počas prvej návštevy hlavného mesta Brazília, kde sa stretol s predsedami oboch komôr parlamentu, protesty odmietol. "Nemá to hlavu ani pätu. Títo ľudia, ktorí demonštrujú, úprimne nemajú dôvod protestovať," povedal Lula, ktorý odmietol "reči o štátnom prevrate".

Brazília od roku 1996 používa elektronický hlasovací systém. Odborníci považujú tento systém za menej bezpečný ako ručne označené papierové hlasovacie lístky, pretože nezanechávajú kontrolovateľnú papierovú stopu. Výhodou je rýchlosť sčítania. Napríklad výsledky druhého kola prezidentských volieb boli v najväčšej latinskoamerickej krajine známe do niekoľkých hodín od uzavretia volebných miestností. Domáce úrady ani medzinárodní pozorovatelia nikdy nenašli dôkazy o jeho zneužití na podvody. Časť voličov ho ale využíva ako zámienku na spochybňovanie výsledkov volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok