Slovenské ministerstvo vnútra sa rozhodlo neochraňovať Slovenskú republiku, tvrdí Kaliňák

ta3/Anka Žitná
10.11.2022 13:48

Do polovice októbra tohto roku zadržala rakúska polícia na hraniciach krajiny už 87 tisíc ilegálnych migrantov a za mreže poslala 540 prevádzačov. Pred dvoma dňami mala rekordný záchyt, keď medzi maďarským Hegyeshalomom a rakúskym Nickelsdorfom zadržali pri pokuse o ilegálne prekročenie zelenej hranice 117 migrantov z Maroka.

kali_6.jpg
TA3

V sprísnenom pohraničnom režime budú naši rakúski susedia naďalej pokračovať. Podľa slov hovorcu rakúskeho ministerstva vnútra Haralda Sörösa spomínané čísla zadržaných len potvrdzujú, že polícia pri ochrane hraníc vyvíja mimoriadnu snahu. Slovensko s nelegálnou migráciou bojuje tak, že v stanovom mestečku migrantom večer dá teplú polievku a ráno ich posiela ďalej.

"Nelegálny migrant má byť zadržaný a obmedzený na osobnej slobode. Na tento účel má Slovenská republika dve záchytné zariadenia pre cudzincov. Jedno je v Medveďove, druhé v Sečovciach. Všetci cudzinci bez dokladov, ktorí sú na území Slovenska, by tam mali byť zadržaní. Nemá to byť systém dáme im polievku a ráno ich pustíme ďalej," konštatuje bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v relácii Tak takto?!

Podľa Kaliňáka práve práca rakúskej polície potvrdzuje, že takto sa má narábať s nelegálnou migráciou. Tú zakazuje aj schengenský kódex, na ktorý sa odvoláva aj slovenské ministerstvo vnútra a policajný prezident Štefan Hamran. Tvrdí, že policajné kontroly na vnútorných hraniciach únie sú v rozpore so schengenskými pravidlami. Slovenské orgány tvrdia, že migranti na našom území sú Sýrčania, ktorí utekajú pred vojnou. Skupina, ktorú chytili rakúske orgány pri Nickelsdorfe, však pochádzala z Maroka, kde žiadna vojna nie je.

"Ak niekto odmietne požiada o azyl, je to signál. Každý utečenec pred vojnou požiada o azyl a ochranu. Tak, ako to urobili Ukrajinci, ktorí k nám prišli. Toto je správny postup," kontruje Kaliňák. Podľa neho situácia, ktorú zažívame, je pre Slovensko hanbou: "Je to po prvýkrát od vstupu do Schengenu po 15 rokoch, že nám susedná krajina zavrela hranice. Pretože nie sme schopní plniť si svoju povinnosť a bojovať proti nelegálnej migrácii, ktorá je nebezpečná. Nepamätáme si, že práve z nej vzišli teroristické útoky v Európe?"

Viac o téme, ale aj o tom, dokedy ostanú hranice s Českom a Rakúskom zatvorené, či aký je rozdiel medzi zatváraním hraníc počas pandémiu Covidu-19 a počas migračnej si vypočujte tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok