Netradičné kávy z celého sveta: Kde sa podáva so syrom, vajíčkom či koreninami?

TA3/zm
18.11.2022 08:00

Väčšina z nás si deň nevie predstaviť bez šálky horúcej kávy. Možno ju pijete čiernu, možno s mliekom alebo s cukrom, vo svete však do tohto aromatického nápoja pridávajú aj kadečo iné.

Netradičné kávy z celého sveta: Kde sa podáva so syrom, vajíčkom či koreninami?
Pexels

Zanietení milovníci kávy by si rozhodne nemali nechať ujsť ochutnávku týchto netradičných nápojov. Čo národ, to iný nápad ako servírovať voňavý nápoj.

Kaffeost z Fínska

Spojenie kávy so syrom pre našincov neznie práve lákavo, ale vo Fínsku sa takto veru podáva. Na dno šálky sa umiestni pár plátkov špeciálneho syra, zaleje sa horúcim nápojom a pomocou lyžičky sa roztopený syr vyjedá. Ak zoberiete do úvahy, že syr je vlastne mliečny výrobok, neznie to až tak zvláštne. Len slaná chuť vás môže prekvapiť. No milo prekvapiť.  

Espresso Romano z Talianska

Na potulkách Talianskom ste už určite tento druh kávy, alebo skôr jej podávania, videli. Šálka espressa sa servíruje s plátkom citróna, ktorým sa potrie okraj a pri pití kávy tak citrus ešte viac zvýrazní jej horkú chuť.

Café bombón zo Španielska

Už na prvé počutie znie táto káva skvele, nečakajte v nej však žiadnu bomboniéru, ale predstavu sladkej chuti si pokojne ponechajte. Španieli totiž horúci nápoj podávajú s kondenzovaným sladeným mliekom.

Caffé de olla z Mexika

Mexičania podávajú kávu podobnú svojej náture, je pikantná a sladká zároveň. Trik spočíva v príprave v hlinenej nádobe. Už počas varenia sa pridáva do kávy škorica a istý druh cukrovej trstiny.

Spiced coffee z Maroka

Ako názov napovedá, táto káva je plná korenín. Maročania pri príprave lahodného nápoja používajú čierne korenie, škoricu, kardamóm, klinčeky aj muškátový oriešok.

Yuanyang z Malajzie

Neviete sa rozhodnúť, či ste tím káva alebo čaj. Pokojne to spojte, robia to tak aj v Malajzii. Ich tradičný nápoj vzniká spojením troch dielov kávy a siedmych dielov čaju s mliekom.

Egg coffee z Vietnamu

Pridať vajíčko do kávy? Možno to neznie lákavo, ale výsledná chuť pripomína tiramisu. Vietnamci totiž do horúceho nápoja dávajú žĺtok, kondenzované mlieko, cukor, maslo a pokojne aj šľahačku navrch. Je to síce poriadna kalorická bomba, ale krémová chuť tejto kávy rozhodne stojí za to.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok