Spojené štáty budú mať v roku 2023 rekordný počet guvernérok, ženy budú zastávať funkcie v 12 štátoch

TA3 ČTK
10.11.2022 10:08

Spojené štáty budú mať po utorkových voľbách rekordný počet guvernérok, informuje vo štvrtok spravodajský web televízie CNN. V budúcom roku budú ženy zastávať guvernérske funkcie v 12 z 50 štátov. Podľa Centra pre americké ženy a politiku na Rutgersovej univerzite to prekonáva predchádzajúci rekord deviatich guvernérok z roku 2004.

Spojené štáty budú mať v roku 2023 rekordný počet guvernérok, ženy budú zastávať funkcie v 12 štátoch
TASR/AP

V Maine, Alabame, Michigane, Iowe, Južnej Dakote, Kansase a Novom Mexiku doterajšie guvernérky obhájili mandát. V New Yorku bola na prvé funkčné obdobie zvolená demokratka Kathy Hochulová, ktorá sa úradu ujala vlani po rezignácii Andrewa Cuoma. Hochulová sa tak stala prvou guvernérkou New Yorku.

Nové guvernérky si zvolili aj Massachusetts a Arkansas. Demokratka Maura Healeyová sa stane prvou ženou zvolenou do funkcie guvernérky štátu Massachusetts a prvou otvorene lesbickou guvernérkou v USA. 

Republikánka Sarah Huckabeeová Sandersová, bývalá hovorkyňa Bieleho domu za vlády Donalda Trumpa, sa stane prvou guvernérkou Arkansase a získa tak funkciu, ktorú kedysi zastával jej otec Mike Huckabee. Arkansas a Massachusetts budú zároveň prvými štátmi, kde budú ženy zastávať funkcie guvernérky a viceguvernérky.

Televízia CNN zatiaľ neodhadla, kto vyhrá guvernérsky zápas v Arizone a v Oregone, všetky kandidátky tam však sú ženy, takže sú do celkových 12 už započítané. Američania v utorok hlasovali o zložení celej 435-člennej Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a vyberali guvernérov v 36 štátoch a troch teritóriách. V mnohých štátoch sa tiež konali miestne referendá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok