Súd vyniesol rozsudok nad extrémistom v kauze Slovakbro. Dostal šesť rokov väzenia

ta3/Martin Linhart
10.11.2022 08:38

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vyniesol vo štvrtok rozsudok nad pravicovým extrémistom v kauze Slovakbro. Dostal šesť rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia veci. Verdikt padol na základe uzavretej dohody o vine a treste.

22-ročný Slovák, ktorý na Telegrame fungoval pod prezývkou Slovakbro, sa vo štvrtok postavil pred súd. Mal šíriť extrémistické materiály, popieral holokaust a za vinu sa mu kladie i zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Citoval Hitlera a glorifikoval teroristov bielej rasy. Polícia po jeho zadržaní informovala, že ide o pravicového extrémistu, ktorý verejne podnecoval na zvrhnutie demokratického politického systému podvratnou a sabotážnou činnosťou, ale aj terorizmom. Na sociálnej sieti Telegram glorifikoval teroristov bielej rasy. Slovakbro uverejňoval aj návody a schémy na výrobu zbraní. 22-ročného Slováka študujúceho v Brne zadržala polícia v máji.

Prokurátor ŠTS podal návrh na vylúčenie verejnosti z procesu. Sudkyňa uviedla, že jeho konanie je mimoriadne spoločensky nebezpečné a mohlo by mať vplyv na ďalších ľudí v online priestore, ktorí by mohli páchať podobnú trestnú činnosť. Myslí si, že je dôležité utajenie jeho fyzickej podoby, pretože by mohol byť zhmotnenou inšpiráciou pre iných páchateľov. Radikál Slovakbro inšpiroval v terorizme vraha zo Zámockej.

Mladý Slovák spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK). Jeho advokát uviedol, že nevylúčenie verejnosti z procesu by mohlo mať vplyv na osobný a profesijný život obvineného po jeho prepustení na slobodu a pre foto a zábery by mohol čeliť nebezpečenstvu zo strany rôznych radikálov, ktorí sú aktívni v online prostredí, a to z rôznych dôvodov, napr. spolupráce s OČTK alebo priznania sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok