Americký námorník pôjde na 19 rokov do väzenia, pokúsil sa predať údaje o jadrových ponorkách

TA3 ČTK
10.11.2022 07:34

Americký súd v stredu poslal inžiniera vojenského námorníctva s prístupom k vojenským tajomstvám na 19 rokov do väzenia za pokus predať informácie o konštrukcii amerických jadrových ponoriek osobe, o ktorej si myslel, že zastupuje cudzí štát. Ukázalo sa však, že dotyčný kupec vojenských tajomstiev je agentom FBI v utajení. Námorníkova manželka, ktorá sa na pláne podieľala, dostala na súde 21-ročný trest, uviedla agentúra AFP.

Ponorka ponorky ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Jonathan Toebbe a jeho manželka Diana boli vlani v októbri zadržaní v Západnej Virgínii. Boli obvinení z porušenia zákona o jadrovej energii, zo sprisahania a z vyzrádzania utajovaných údajov. K činom sa priznali. 

Žena dostala vyšší trest ako jej manžel, pretože vinu dlho popierala a snažila sa budiť dojem, že na pláne mala len minimálny podiel. Podľa súdu žena neprijala zodpovednosť za svoje činy a neprejavila ľútosť.

Obhajcovia manželov uviedli, že ich klienti bojovali s psychickými problémami a alkoholom, a že boli znepokojení politickou situáciou v krajine. Vojenské tajomstvo predali za 100-tisíc dolárov v kryptomene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok