FOTOGALÉRIA: Tipy pre dokonalú bábovku. Trpezlivosť sa oplatí, bez porušenia ju vyklopíte pomocou utierky

TA3/zm
17.11.2022 10:00

Bábovka je klasika, hoci možno dávate prednosť modernejším dezertom. Ak sa rozhodnete pre jej prípravu, trpezlivosť sa vám rozhodne vyplatí. A nielen preto, aby ste ju vyklopili bez porušenia. Každý krok má svoju postupnosť a chce čas.

FOTOGALÉRIA: Tipy pre dokonalú bábovku. Trpezlivosť sa oplatí, bez porušenia ju vyklopíte pomocou utierky
Pexels

Hovoríte si, že prípravu bábovky zvládne každý? Toto sú praktické rady, vďaka ktorým sa sladké dielo podarí na jednotku skutočne všetkým.  

Von z chladničky

Táto rada sa objavuje pri viacerých receptoch. Predtým, ako sa pustíte do pečenia, vyberte všetky ingrediencie von z chladničky. Postáť by mali aspoň hodinu, aby získali izbovú teplotu. Ľahšie sa vám tak bude pracovať nielen s maslom, ale napríklad aj s vajíčkami.

Sypké a tekuté

Ani toto nie je žiadna novinka, ale je na čase začať ju dodržiavať. Oddeľte sypké a tekuté ingrediencie do dvoch misiek a najskôr ich vymiešajte osve. Na záver, keď ich budete spájať, pridáte aj z vaječných bielkov vyšľahaný sneh. Ide o podstatný krok, ktorý zaručí nadýchanú konzistenciu finálnej bábovky.

Čerstvé vajcia

Isteže, vždy chceme pri varení a pečení používať len čerství vajíčka. Pri príprave múčnikov je to však obzvlášť podstatné. Čerstvosť vajec spoznáte podľa jednoduchého testu s pohárom vody. Ak klesne vajíčko ku dnu a drží sa tam, je čerstvé. Keď vypláva na povrch hladiny, už ide o starší kus, ktorý by ste mali vyhodiť.

Vymastenie formy

Ak máte doma silikónovú formu na bábovku, máte jednu časť práce uľahčenú. No ak máte stále plechovú formu, dôkladné vymastenie je základ. Zabudnite na obyčajné maslo, to sa rýchlo pripaľuje. Potrebujete skutočne tuk alebo olej v spreji, ktorý vám uľahčí prípravu, pretože sa dostane do každého záhybu. A práve na tie dbajte najviac. Jedno zanedbané miesto môže znamenať porušenie celkového výsledku.

Vysypanie 

Dobre vymastenú formu treba rovnako dobre aj vysypať. Ak sa rozhodnete pre klasiku v podobe múky, zvoľte hrubú. Bežný recept však môžete ozvláštniť aj tým, že použijete na vysypanie kokos, strúhanku alebo na drobno posekané oriešky.

Bábovka Pexels

Pomalé pečenie

Zlatá stredná cesta platí aj pri pečení bábovky. Mala by ísť do vopred vyhriatej rúry na strednú teplotu. Príliš veľa stupňov môže spôsobiť, že koláč praskne a spáli sa. Nízka teplota a dlhý pobyt v rúre zas bábovku vysuší. Tiež neotvárajte pri kontrolovaní dvierka, urobte tak najskôr po polhodine pečenia.       

Vyklopenie bábovky

Všetko prebehlo podľa predstáv a dobrých rád, ostáva už len jediný krok, a to vyklopenie bábovky. To môže byť práve kameň úrazu. Ak sa neviete múčnika dočkať a urobíte to priskoro, pokazí sa celkový tvar. Počkať by ste mali minimálne 15 minút od vybratia z rúry, ale pokojne aj viac, kým koláč úplne vychladne.

Trik s mokrou utierkou

Počkali ste štvrťhodinu, no aj tak cítite, že bábovka nejde z formy hladko von? Pomôže trik s mokrou utierkou, ktorou plech prekryjete a po pár minútach skúsite vyklopiť opäť.  

Pozrite si najchutnejšiu FOTOGALÉRIU, ktorá je plná najrôznejších druhov báboviek a ďalších tipov na jej pečenie.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok