Líder bulharskej strany etnických Turkov prežil pokus o atentát

TASR
19.1.2013 22:24

Dvadsaťpäťročný muž vyskočil dnes v Sofii na pódium a priložil pištoľ k hlave lídra strany etnických Turkov v Bulharsku. Príslušníci ochranky ho počas televíziou prenášanej straníckej konferencie premohli.

Dvadsaťpäťročný muž vyskočil dnes v Sofii na pódium a priložil pištoľ k hlave lídra strany etnických Turkov v Bulharsku. Príslušníci ochranky ho počas televíziou prenášanej straníckej konferencie premohli, informovala agentúra Reuters. Ahmed Dogan, líder opozičného Hnutia za práva a slobody (MRF), vyviazol nezranený a zatiaľ nie je známe, aké mal útočník pohnútky. Televízne zábery ukázali, ako muž vyskočil z hľadiska, vytiahol zbraň a namieril ju na Doganovu hlavu. Ochranka ho zvalila na zem a delegáti ho začali biť a kopať.

Polícia zatkla útočníka - etnického Turka z Burgasu, ktorý mal okrem plynovej pištole pri sebe tiež dva nože. Minister vnútra Cvetan Cvetanov uviedol, že páchateľ chcel dvakrát vystreliť, ale pištoľ s najväčšou pravdepodobnosťou zlyhala. Liberálna MRF reprezentuje etnických Turkov a ďalších moslimov, ktorí tvoria 12 percent sedemmiliónového Bulharska. Väčšina moslimov v krajine nie sú nedávni prisťahovalci, ale sú tam stáročia ako potomkovia Turkov z čias Osmanskej ríše.

Dogan (58), ktorý je na čele strany už takmer štvrťstoročie, sa vrátil na konferenciu niekoľko hodín po útoku a delegáti ho privítali potleskom postojačky. Oznámil, že sa chce vzdať predsedníckeho postu, čo sa však už predtým očakávalo, uviedla agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok