Parlament opätovne schválil zákon o profesionálnych náhradných rodičoch. Odobril aj pripomienku Čaputovej

ta3 tasr
9.11.2022 17:48

Plénum Národnej rady SR v stredu opätovne schválilo zákon o profesionálnych náhradných rodičoch, ktorý vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň odobrilo aj pripomienku hlavy štátu. Tá namietala, že niektoré ustanovenia zákona sú podľa nej v rozpore s ústavou a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Lokácie
TA3 / David Duducz

Ako hlava štátu deklarovala, nemá pochybnosti, že zákon sleduje správny cieľ upraviť právne vzťahy pri vykonávaní práce profesionálneho náhradného rodiča a chrániť pritom záujem dieťaťa. Upozornila však, že zákon vyžaduje od záujemcov o prácu náhradného rodiča a ďalších osôb v spoločnej domácnosti informáciu o náboženskej príslušnosti, národnosti a materinskom jazyku pre zachovanie náboženskej a národnostnej identity dieťaťa. Získavanie takýchto osobných informácií považuje za neprimeraný zásah do súkromného a rodinného života.

Prezidentka preto navrhla, aby NR SR pri opätovnom prerokovaní schválila zákon, pričom by sa však vypustilo vyžadovanie informácií o náboženskej príslušnosti, národnosti a materinskom jazyku.

Zákon z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR rieši povinnosti, odmeňovanie, predpoklady na výkon práce, špecifiká pracovného pomeru, ale aj ostatné náležitosti pracovnoprávnych vzťahov profesionálnych náhradných rodičov. Súčasné postavenie profesionálneho náhradného rodiča je podľa návrhu neudržateľné a spôsobuje problémy zamestnancom aj zamestnávateľom.

"Predkladaný návrh zákona má za cieľ upraviť právne vzťahy pri vykonávaní práce profesionálneho náhradného rodiča," uviedol rezort práce v dôvodovej správe. Zákon spresňuje, aby sa všeobecne na profesionálnych náhradných rodičov vzťahoval Zákonník práce, ale s osobitnou právnou úpravou určitých otázok pracovnoprávnych vzťahov v navrhovanom zákone o profesionálnych náhradných rodičoch.

Zmenu zákon prinesie aj v oblasti kontroly bezúhonnosti. Centrá pre deti a rodiny, ktoré sú zamestnávateľom profesionálnych náhradných rodičov, získajú oprávnenie na vyžiadanie odpisu z registra trestov nielen záujemcov o prácu profesionálneho náhradného rodiča, ale aj jeho manžela/manželky či ďalších plnoletých osôb žijúcich s týmto záujemcom o prácu.

Aby sa pre profesionálnych náhradných rodičov vytvorili podmienky, ktoré im umožnia s najmenšími problémami fungovať v pracovnoprávnych vzťahoch, bolo podľa predkladateľov nutné zmeniť aj zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. Centrá majú mať prostriedky aj možnosť napríklad uhradiť zvýšené výdavky na dieťa v profesionálnej náhradnej rodine, ak trávi dovolenku s profesionálnym náhradným rodičom, alebo zvýšené výdavky spojené s prepravou súvisiacou so starostlivosťou o dieťa.

Zároveň sa zvyšuje základná mzda náhradného rodiča na 940 eur, čím sa zvýšia aj jednotlivé príplatky, napríklad príplatok za počet detí. Upraví sa tiež zvýšený finančný príspevok na miesto v centre so špecializovaným programom z aktuálnych 20 % na 40 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok