Posmech kvôli referendu: Primátorka Sliača adresovala ministrovi obrany Naďovi ostrú výzvu

ta3/Anka Žitná
9.11.2022 16:38

Pre referendum proti neexistujúcej americkej základni utŕžili Sliačania množstvo posmeškov a ironických komentárov. Primátorka Sliača Ľubica Balgová tomu chce urobiť rázny koniec. Vyzýva ministra obrany Jaroslava Naďa na osobné stretnutie, aby si veci vyjasnili zoči-voči.

20221109_taktakto_4.jpg
TA3

"Chcela by som pozvať pána ministra, aby sa so mnou osobne stretol v diskusii. Lebo takto pôsobíme ako rozhádaní manželia, ktorí si navzájom odkazujú po deťoch. V tomto prípade cez médiá, čo si o tom kto myslíme. Keby sme sa stretli v priamej diskusii, vyjasníme si, kto má v čom pravdu," vyhlásila primátorka Sliača Ľubica Balgová v dnešnej relácii Tak takto?!

Šéfke kúpeľného mestečka, ktoré svojim hosťom ako neželanú bonusovú atrakciu ponúka vojenskú základňu a vojenské letisko sa nepáči, ako politici a niektorí diplomati zhadzujú snahu Sliačanov zamedziť akejkoľvek výstavbe americkej základne. Tvrdí, že už teraz mesto prevádzka vojenských objektov výrazne obmedzuje. Konkretizovala to na príklade skomplikovaného stavebného rozvoja a nedostačujúcich vodovodných rozvodov. Vojenské mestečko si totiž podľa primátorky vyžiadalo takú kapacitu vody, ktorá by štandardne stačila pre dvanásťtisíc osôb.

Okrem toho musí odpovedať aj na spochybňovanie, či je referendum platné, ak v ňom nehlasovalo viac ako päťdesiat percent obyvateľov. "Vyhlásili sme referendum na základe petície od občanov. Petícia mala podpisy od viac ako tridsať percent občanov. Nám nič iné neostalo, než referendum vyhlásiť. Petičný výbor nás požiadal o vyhlásenie referenda so záväzným odporúčaním. A toto záväzné odporúčanie znamená, že poslanci súhlasia, že aj keď sa referenda zúčastní menej ako zákonom stanovených 50 percent občanov, referendum bude platné. Z 38 percent voličov, ktorí prišli k urnám v spojených voľbách hlasovalo v referende 75 percent ľudí," vysvetľuje primátorka Balgová.

Posmešky na sociálnych sieťach

Konštatuje, že vie, že momentálne tu žiadni Američania nie sú a podľa vyjadrení ministerstva obrany by tu ani nemali byť. Ale najmä starší obyvatelia sa podľa nej boja a majú svoje poučenie z minulosti. Povedali, že nechcú žiadnu základňu, na ktorej budú vojaci pod cudzou vlajkou. "Kým je to základňa NATO, je to naša základňa, lebo my sme súčasťou NATO," vysvetľuje primátorka.

No a čo posmešky, ktoré utŕžili zo strany oficiálnych miest? Ako vníma primátorka tento typ rečí? Uráža to Sliačanov? Starostke sa takáto komunikácia nepáči, lebo polarizuje ľudí.

"Na jednej strane hovoríme, že máme akceptovať rôznorodosť ľudí a rôznorodé komunity, ale na druhej strane neakceptujeme v čase demokracie názor toho druhého. Chcela by som vyzvať vládnych činiteľov, aby stmeľovali národ a nás rozdeľovali posmeškami. Ja viem, že referendum pre Slovensko nie je záväzné. Ale je záväzné pre naše mesto. Lebo Sliačania sa takto rozhodli, vedia, prečo to urobili. Každé mesto a obec má svoju históriu a ľudia nechcú, aby sa v niektorých bodoch opakovala," dodala.

V rozhovore sa okrem iného dozviete aj o tom, či by Ľubica Balgová chcela napodobniť kariéru prezidentky Zuzany Čaputovej. Celý si ho môžete vypočuť tu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok