Kryptomeny už druhým dňom prudko oslabujú. Investori majú obavy o stabilitu sektora

TA3 ČTK
9.11.2022 14:57

Kryptomeny druhý deň po sebe výrazne oslabujú. Investori majú obavy o stabilitu celého sektora a tiež o finančnú kondíciu burzy FTX, hoci sa jej chce ujať rival Binance. Najznámejšia kryptomena bitcoin popoludní strácala podľa údajov špecializovaného webu CoinDesk cez desať percent na 17.640 dolárov.

kryptomena bitcoin 1140 px ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Citeľné straty zaznamenali kryptomeny už v utorok. Ten deň bol pre bitcoin najhorší od polovice augusta. Druhá najväčšia kryptomena ethereum v stredu popoludní odpisovala takmer 19 percent na 1202 dolárov.

Kryptomenový gigant Binance v utorok podpísal nezáväznú zmluvu o prevzatí neamerickej jednotky FTX, aby pomohol pokryť nedostatok likvidity na konkurenčnej burze. Navrhovaná dohoda medzi významnými rivalmi nasledovala po týždňoch špekulácií o finančnom zdraví FTX, ktoré cez víkend priživil aj sám generálny riaditeľ burzy Binance, Kanaďan čínskeho pôvodu Changpeng Zhao.

Výbery z FTX sa počas 72 hodín pred utorkovou dohodou vyšplhali na šesť miliárd dolárov. To vyvolalo otázky ohľadom solventnosti tejto jednej z najväčších svetových kryptomenových búrz. FTX a Binance nezverejnili podmienky svojej dohody a trhy čelia novej neistote, či bude platiť.

Natívne mince FTT, ktorá sa na FTX obchoduje, v utorok odpísala 72 percent svojej hodnoty. V stredu straty prehlbuje a podľa údajov webu Coinnmarketcap znova stráca vyše 70 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok