Eurokomisia predstavila plán pravidelnej pomoci Ukrajine, celkovo chce Kyjevu požičať 18 miliárd eur

TA3 ČTK
9.11.2022 14:25

Európska komisia v stredu predstavila plán pravidelnej finančnej pomoci Ukrajine, podľa ktorého by Európska únia v budúcom roku požičala vojnou zasiahnutej krajine až 18 miliárd eur na podporu základných funkcií štátu. Očakávaný balík únijná exekutíva spojila so záväzkami Kyjeva ohľadom protikorupčných a iných reforiem. Členské krajiny EÚ by mohli plán odsúhlasiť na začiatku decembra.

Europska komisia 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Európa bude ďalej robiť všetko, čo môže, aby podporovala Ukrajinu a jej obyvateľov," vyhlásil eurokomisár Valdis Dombrovskis, ktorý návrh prezentoval. Cieľom je podľa neho získať súhlas Rady EÚ a Európskeho parlamentu do konca roka, aby bolo možné v januári zaslať prvú časť prostriedkov.

Kyjev dáva najavo, že každý mesiac potrebuje na pomoc s financovaním chodu štátu tri až štyri miliardy eur, uviedla minulý mesiac predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Takzvanú makrofinančnú pomoc EÚ zatiaľ Ukrajine neposkytovala pravidelným spôsobom. Po invázii ruských vojsk najskôr poskytla pôžičku vo výške 1,2 miliardy eur, následne sa dohodla na deväťmiliardovom balíku, tretina z neho však pred dnešným oznámením zostala len v rovine sľubu.

Na nový plán podpory si chce Európska komisia podobne ako doposiaľ požičiavať v mene celej EÚ na finančných trhoch. Počíta pri tom s "veľmi ústretovými podmienkami" vrátane desaťročného "obdobia milosti" a doby splatnosti až 35 rokov. Náklady spojené s úrokmi by pokrývala EÚ. "Naša podpora bude spojená so sektorovými a inštitucionálnymi reformami, najmä tými spojenými s bojom proti podvodom a korupcii a posilňovaním právneho štátu," uviedol Dombrovskis.

Český minister financií Zbyněk Stanjura po utorkovom rokovaní s náprotivkami Únie uviedol, že štáty EÚ sú pripravené budúci rok Ukrajine 18 miliárd eur požičať. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó však na začiatku týždňa povedal, že Budapešť nepodporí ďalšiu pomoc Kyjevu cez spoločné pôžičky EÚ. Podľa agentúry Bloomberg pritom plán EK zahŕňal prvok, ktorý si vyžaduje jednomyseľný súhlas členských krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok