Vláda schválila daňový bonus. Príspevky pre ľudí v hmotnej núdzi sa zvýšia

ta3/TASR
9.11.2022 13:49

Dávky na zabezpečenie základných životných podmienok pre ľudí v hmotnej núdzi by sa mali zvýšiť približne o 14 %, keď napríklad dávka pre jednotlivca bude 74 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu novely zákona o hmotnej núdzi, ktorý v stredu schválila vláda.

Nová legislatíva prináša okrem iného aj vylúčenie osobitného príspevku zo systému pomoci v hmotnej núdzi a úpravu posudzovania príjmu. "Cieľom návrhu zákona je upraviť podmienky poskytovania pomoci v hmotnej núdzi tak, aby bola pomoc v hmotnej núdzi adresnejšia, efektívnejšia a aby mala motivačný efekt voči jej príjemcom vymaniť sa z hmotnej núdze," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) v predkladacej správe k schválenému materiálu.

Najzásadnejšie zmeny sa podľa rezortu týkajú zrušenia osobitného príspevku, ktorý bude riešený samostatne v rámci politiky aktívnych opatrení na trhu práce. MPSVR navrhlo aj zmeny v oblasti posudzovania niektorých druhov príjmov, keď napríklad tehotenské sa nebude považovať za príjem na účely zákona o životnom minime. 

Rovnako sa na účely pomoci v hmotnej núdzi nebudú považovať za príjem ani príspevky poskytované v rámci aktívnych opatrení trhu práce podľa zákona o službách zamestnanosti. Naopak, za príjem by sa po novom mala pri posudzovaní hmotnej núdze považovať zamestnanecká prémia a daňový bonus na dieťa.

Daňový bonus ešte nie je uzavretý

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) však po rokovaní vlády spresnil, že zarátanie daňového bonusu do príjmu na posúdenie hmotnej núdze ešte nie je uzavreté, keďže koaliční partneri mali k tomuto zámeru pripomienku. Či bude daňový bonus do príjmu zarátaný, bude podľa ministra záležať na tom, v akej výške bude schválený v parlamente.

Okrem osobitného príspevku, ktorý môžu dostať dlhodobo nezamestnaní počas jedného roka od nástupu do práce, rezort pod zákon o službách zamestnanosti preniesol aj aktivačný príspevok. "Aktivačný príspevok rušíme v tomto zákone, ale prostredníctvom služieb zamestnanosti už máme otvorený projekt, kde takýto aktivovaný dlhodobo nezamestnaný bude dostávať nie 75 eur, ale dostáva už dnes 234 eur," povedal Krajniak. Týmito zmenami chce rezort motivovať nezamestnaných k nástupu do práce.

Rezort práce zdôraznil, že novela je komplexný návrh, ktorým sa upravuje väčšina ustanovení zákona. Zmeny obsiahnuté v návrhu sú podľa MPSVR aj výsledkom dlhoročných skúseností úradov práce, sociálnych vecí a rodiny z aplikačnej praxe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok