V Sýrii sa stal terčom útoku konvoj z Iránu, hlásia najmenej 14 mŕtvych. K bombardovaniu sa nikto neprihlásil

TA3 ČTK
9.11.2022 12:44

Konvoj z Iránu prepravujúci palivo a podľa opozície aj zbrane sa v noci na stredu stal terčom útoku zo vzduchu vo východnej Sýrii pri hraniciach s Irakom. Informuje o tom agentúra AFP. Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Británii, zomrelo pri útoku najmenej 14 ľudí. K bombardovaniu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

V Sýrii sa stal terčom útoku konvoj z Iránu, hlásia najmenej 14 mŕtvych. K bombardovaniu sa nikto neprihlásil
TASR/AP

Iránska štátna televízia Press TV aj sýrska opozícia uviedli, že cieľom úderu bol konvoj prevážajúcej iránskej pohonnej hmoty do Sýrie. Podľa opozície boli v konvoji aj nákladné automobily so zbraňami. Kolóna sa stala terčom útoku vo východnej oblasti Dajr az-Zaur.

Podľa SOHR pri útoku zomrelo najmenej 14 ľudí. Predstavitelia irackých bezpečnostných zložiek agentúre AP oznámili, že medzi mŕtvymi sú aj iránski občania. Podľa irackých colníkov sa terčom útoku stal konvoj s cisternami, ktorý prechádzal Irakom pri ceste z Iránu do Sýrie. Zničených bolo desať z 22 vozidiel, uviedla agentúra AFP.

Šíitske hnute Hizballáh vyhlásilo, že s konvojom nemá nič spoločné, napísala AP.

K bombardovaniu sa zatiaľ nikto neprihlásil. Americká armáda vo vyjadrení pre agentúru AP odmietla, že by jej jednotky či jej spojenci zaútočili na kamióny z Iránu. Izrael, ktorý v minulosti vykonal množstvo útokov na proíránske milície v Sýrii, čin nekomentoval. Izraelská armáda sa ale obvykle k svojim operáciám v Sýrii nevyjadruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok