Ruská armáda za posledný deň podnikla desiatky útokov. Ukrajinské sily postúpili v Luhanskej oblasti

TA3 ČTK
9.11.2022 10:39

Ruská armáda za posledných 24 hodín zaútočila na Ukrajine siedmimi raketami a vykonala 32 vzdušných úderov, uviedol v rannom súhrne situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské územie ruskej jednotky tiež ostreľovali zo salvových raketometov. Dnipro, metropolu Dnepropetrovskej oblasti, v noci na stredu podľa oblastnej správy zasiahli bezpilotné lietadlá, ktoré po náraze explodovali.

Ruská armáda za posledný deň podnikla desiatky útokov. Ukrajinské sily postúpili v Luhanskej oblasti
TASR/AP

Ukrajinské sily podľa správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne postúpili severovýchodne od mesta Svätove v Luhanskej oblasti. Ruské zdroje tvrdia, že Ukrajinci posilnili ofenzívu pri Kreminne, ktorou sa Svätove spája dôležitá cesta. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruské jednotky pokračujú v útokoch okolo Bachmutu, Avdijivky na východe Doneckej oblasti a Novopavlivky na juhu.

"(Rusko) pokračuje v ostreľovaní kritickej infraštruktúry a civilných budov. Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol sedem raketových a 32 vzdušných útokov a ďalších viac ako 70 útokov salvovými raketometmi," napísalo ukrajinské velenie. Rusko podľa neho zasiahlo viac ako 35 obcí v Sumskej, Charkovskej, Luhanskej, Doneckej, Záporožskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

"Drony v Dnipre zasiahli logistickú spoločnosť. Zranenia sú štyria jej zamestnanci. Všetci sú v nemocnici. Traja sú zranení vážne," napísal v stredu ráno na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Zásah podľa neho spôsobil rozsiahly požiar na ploche zhruba 3000 metrov štvorcových, ktorý sa do rána podarilo uhasiť. Plamene zničili sklady logistickej firmy.

Rezničenko tiež uviedol, že Rusko ostreľovalo okolie Nikopolu salvovými raketometmi. Nikopol leží na brehoch Dnepra, oproti Záporožskej jadrovej elektrárni okupovanej ruskou armádou. Tento útok si nevyžiadal žiadne obete. Informácie o útokoch nie je možné nezávisle overiť. Rusko opakovane aj napriek dôkazom a svedectvu tvrdí, že neútočí na civilné ciele. Moskva v posledných týždňoch zosilnila zásahy najmä na energetickú a ďalšiu infraštruktúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok