Na psychiatriu sa dostane najviac pacientov kvôli alkoholu. Je príčinou mnohých samovrážd

ta3/TASR
9.11.2022 10:32

Počet hospitalizácií v psychiatrickej starostlivosti vlani stúpol, a to najmä v mladších vekových skupinách. Najviac hospitalizácií na psychiatrii má na svedomí alkohol. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sestričky 1140 px (TASR/Maroš Černý)
TASR/Maroš Černý

Na Slovensku vlani v psychiatrickej starostlivosti hospitalizovali 37.482 pacientov. "Najväčší podiel na tom majú, podobne ako v predchadzajucich rokoch, poruchy psychiky a spravania, ktoré zapricinilo uzivanie alkoholu," uviedla hovorkyňa NCZI Veronika Daničová. Jeho podiel pri psychiatrických hospitalizáciách je 25,8 percenta. Druhou najcastejsou skupinou diagnóz boli schizotypove poruchy a poruchy s bludmi s podielom 21 percent.

Medziročne sa podľa NCZI zvýšil počet hospitalizácií najmä u mladých ľudí. "V skupine 15 až 19-rocnych o 13,8 percenta, v skupine 20 až 29-rocnych o 7,9 percenta a vo vekovej skupine 30 až 44 rokov o 5,4 percenta," priblížila Daničová. V ostatných vekových skupinách bolo oproti minulému roku hospitalizácií menej.

Najviac hospitalizovaných mužov pre poruchy súvisiace s užívaním alkoholu pochádzalo z Košického a Trenčianskeho kraja. Najviac žien bolo z Trenčianskeho a Žilinského kraja. "Najčastejsie boli s touto diagnózou hospitalizované slobodné (43,6 percenta) a nezamestnané osoby (38 percent)," dodala hovorkyňa.

NCZI poznamenalo, že alkohol je na Slovensku dlhodobý problém, ktorý priamo súvisí so samovraždami, smrteľnými dopravnými nehodami či s rodinnými tragédiami. "Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa to počas pandémie ochorenia COVID-19 len zhoršilo. Počas pandemických rokov stúpla celosvetovo spotreba alkoholu, pričom Slovensko so spotrebou 11,1 litra na obyvateľa predčilo nielen európsky priemer, ale takmer dvojnásobne aj svetový," doplnila Daničová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok