Rusko Iránu zaplatilo za drony v hotovosti a ukoristenými západnými zbraňami, tvrdí britská stanica

TA3 ČTK
9.11.2022 07:56

Rusko zaplatilo Iránu za dodávky bezpilotných lietadiel v hotovosti a ukoristenými britskými a americkými zbraňami. Uviedla to v utorok večer stanica Sky s odvolaním sa na zdroj z tajných služieb. Výmenou Rusko dostalo z Iránu 160 dronov vrátane tých, ktoré môžu slúžiť na vedenie útokov.

Transakcia podľa stanice Sky prebehla 20. augusta, keď na letisku neďaleko Teheránu pristálo ruské vojenské lietadlo. Podľa príslušníka tajných služieb malo na palube 140 miliónov dolárov v hotovosti a niekoľko kusov ukoristených britských a amerických zbraní. Jednalo sa o protitankové strely Javelin a Nlaw a protivzdušnú strelu Stinger. Náklad bol Podľa Sky zrejme platbou za dodávku 160 bezpilotných lietadiel.

Podľa stanice Sky sa Rusko a Irán v uplynulých dňoch dohodli na dodávke ďalších dronov za 200 miliónov dolárov. "To znamená, že Irán čoskoro dodá ďalší veľký počet bezpilotných prostriedkov," domnieva sa príslušník tajných služieb.

Exempláre západných zbraní budú zrejme skúmať iránski zbrojní technici, aby získali viac informácií o použitých technológií. V budúcnosti sa potom môžu snažiť ich napodobniť, uviedla televízia.

Rusko v posledných týždňoch používa drony iránskej výroby najmä na útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Irán popiera tvrdenia západných krajín, že v súčasnosti dodáva Rusku tento druh zbraní. Priznal ale dodávku "malého množstva" dronov pred začiatkom vojny na Ukrajine na konci februára tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok