Voľby v USA: Súboj je vyrovnaný. O rozložení síl v Senáte zrejme rozhodnú výsledky v Georgii

TA3 TASR ČTK
9.11.2022 06:49

Ani niekoľko hodín po uzavretí volebných miestností vo väčšine amerických štátov nie je jasné, či Kongres ovládne Demokratická alebo Republikánska strana. Podľa amerických médií je ale už teraz zrejmé, že sa nekonala "červená vlna", ktorú očakávali republikáni aj predvolebné prieskumy.

O tom, či americký Senát po utorkových voľbách ovládnu demokrati alebo republikáni, sa zrejme rozhodne v Georgii. Po sčítaní hlasov v prvom kole ani jeden z kandidátov nezískal v tomto štáte potrebných 50 percent hlasov. Štátny tajomník Georgie potvrdil, že sa bude konať vyraďovacie kolo vypísané na 6. decembra.

Rozhodujúce víťazstvá

Senátorské kreslo v tomto štáte na juhu USA obhajuje demokrat Raphael Warnock a za republikánov proti nemu kandidoval Herschel Walker podporovaný v kampani exprezidentom Donaldom Trumpom. Walker získal v prvom kole niečo cez 48 percent hlasov, Warnock 49 percent.

Štátny tajomník Georgie Brad Raffensperger potvrdil, že rozhodnúť sa musí v druhom kole. Zatiaľ nie je rozhodnuté ani v Nevade a Arizone. Ak v týchto štátoch zvíťazia demokratickí kandidáti, potom získajú senátnu väčšinu a súboj v Georgii potom nebude rozhodujúci. Presne naopak tomu bude, pokiaľ v Nevade alebo Arizone zvíťazí republikánsky kandidát. Potom sa Georgia stane javiskom, na ktoré sa v najbližších týždňoch budú upierať zraky celých Spojených štátov a na ktorom sa rozhodne o Senáte, uvádza BBC.

Podľa CNN v Georgii stále zostáva dopočítať niekoľko tisíc hlasov, avšak druhé kolo to odvrátiť nemôže, pretože už žiadny z kandidátov vďaka nim neprekročí päťdesiatpercentný prah.

V štáte kandidoval aj libertarián Chase Oliver, ktorý získal dve percentá hlasov. Pastor v baptickom kostole Warnock sa do Senátu dostal roku 2021 vo vyraďovacom kole.

Vo Wisconsine už ohlásil víťazstvo republikán Ron Johnson, ktorý obhajoval mandát proti demokratovi Mandelovi Barnesovi. Podľa CNN išlo o jeden z najdôležitejších súbojov v utorkových voľbách. Šesťdesiatšesťročný Johnson vyhral mandát trikrát po sebe, aj keď prieskumy ho radili k najmenej obľúbeným senátorom, ktorí obhajovali mandát.

Johnson vo vyhlásení uviedol, že matematicky nie je možné, aby Barnes prekonal viac ako 27 000 hlasov, ktoré ho delia od Johnsonovho výsledku. Hovorkyňa Barnesovej kampane oznámila, že Barnesova strana bez ohľadu na to, čo sa hovorí, zaistí, aby boli započítané všetky hlasy. CNN už Johnsonovo víťazstvo započítala do výsledku boja o Senát, v ktorom teraz majú republikáni 49 a demokrati 48 kresiel. Aby republikáni Senát ovládli, potrebujú 51 kresiel, demokratom stačí 50, pretože potrebný hlas môže dodať viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá je z titulu svojej funkcie predsedníčkou Senátu.

Chýbajú výsledky z troch štátov

Do výsledkov utorkových volieb do Kongresu Spojených štátov sa musia započítať už len tri kľúčové štáty. Podľa súčasného stavu majú však republikáni aj demokrati v 100-miestnom Senáte po 48 kresiel. Informovali stanica CNN a denník The Guardian. Hlasy sa stále sčítavajú v štátoch Arizona, Georgia, Nevada. Arizona však výsledky volieb oznámi až vo štvrtok ráno stredoeurópskeho času, keďže v jednom z tamojších kľúčových okresov sa pokazil stroj na sčítavanie hlasov. Posledné hlasy sčítavajú i na Aljaške, je však jasné, že víťazom tam bude republikánsky kandidát. 

Američania v utorkových voľbách hlasovali o obsadení všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov a o 35 zo 100 kresiel v Senáte. Rovnako vyberali guvernérov v 36 štátoch a troch teritóriách. V mnohých štátoch sa tiež konali miestne referendá. Hlavnými témami pre amerických voličov podľa prvých zverejnených údajov z celoštátnych prieskumov vo volebných miestnostiach boli inflácia a potratová politika. 

Americký denník The New York Times z doterajších výsledkov odhaduje, že kontrolu nad Snemovňou reprezentantov získajú republikáni, zatiaľ čo väčšina v Senáte pripadne demokratom. Stále ale neboli vyhlásené výsledky súbojov o Senát vo Nevade, Georgii a Arizone, ktoré môžu rozhodnúť o väčšine. 

V súčasnej Snemovni reprezentantov majú väčšinu demokrati. V stočlennom Senáte, kde má každý štát dvoch zástupcov, sú sily medzi demokratmi a republikánmi vyrovnané, demokrati síce majú len 48 zástupcov, spolupracujú s nimi však dvaja nezávislí senátori. V prípade rovnosti hlasov rozhoduje hlas viceprezidentky, teda teraz demokratky Kamaly Harrisovej. Republikáni zatiaľ získali 199 kresiel v Snemovni reprezentantov, uvádza projekcia stanice CNN. O deväť pripravili demokratov, ktorí získali tri kreslá navyše a teraz ich majú 178. Na získanie snemovnej väčšiny strana potrebuje 218 kresiel.

Výsledky volieb

Veľký úspech zaznamenal na Floride republikánsky guvernér Ron DeSantis, ktorý obhájil mandát. V Republikánskej strane je považovaný za najväčšieho rivala bývalého prezidenta Donalda Trumpa. V Arkansase sa novou guvernérkou stane bývalá hovorkyňa Bieleho domu za Trumpovej vlády Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texase podľa očakávania obhájil mandát republikánsky guvernér Greg Abbott. Republikán J. D. Vance, ktorého podporil bývalý prezident Trump, bol zvolený senátorom za štát Ohio.

Zisky však dosiahli aj demokrati. Demokrat John Fetterman bol zvolený do Senátu za Pensylvániu. V súboji v kľúčovom štáte porazil republikána Mehmeta Oze, ktorého podporil exprezident Trump. Novým guvernérom Pensylvánie sa podľa odhadov stane demokrat Josh Shapiro, ktorý porazil Trumpovho republikánskeho stúpenca Douga Mastriana. Demokrati v Massachusetts a Marylande získali späť dva guvernérske posty držané republikánmi.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorňajších voľbách do Kongresu porazila svojho republikánskeho vyzývateľa Johna Dennisa. V stredu o tom na svojom webe informovala spravodajská televízia CNN, ktorá počas volebnej noci zverejňuje priebežné výsledky volieb. Pelosiová a Dennis kandidovali vo voľbách v 11. obvode štátu Kalifornia.

Pokiaľ republikáni prevezmú kontrolu nad Kongresom, bude sa druhá polovica Bidenovho funkčného obdobia pravdepodobne niesť v znamení patových situácií a straníckych bojov. Republikánska väčšina v Snemovni reprezentantov či v Senáte by demokratickému prezidentovi mohla v podstate znemožniť prijatie akejkoľvek významnejšej legislatívy.

Na čele Massachusetts stane demokratka Maura Healeyová, ktorá bude prvou otvorene lesbickou guvernérkou v Spojených štátoch. Niekoľko prvenstvo si pripísali aj republikáni.

McCarthy obhájil kreslo

Podľa lídra republikánskej menšiny v snemovni Kevina McCarthy je už teraz jasné, že túto komoru amerického Kongresu ovládne jeho strana. Svoje kreslo v Snemovni reprezentantov obhájil aj McCarthy. Pokiaľ republikáni získajú väčšinu, bude to pravdepodobne práve on, kto vystrieda Pelosiovú a stane sa predsedom Snemovne reprezentantov. "Je jasné, že Snemovňu reprezentantov získame späť," vyhlásil McCarthy v prejave uprostred napätej volebnej noci poznamenanej pracným sčítaním hlasov.

Svoje mandáty v Snemovni reprezentantov obhájilo množstvo ďalších známych mien. Za demokratov znovu uspela okrem iného kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová z progresívneho ľavicového krídla strany. Z opačného konca Republikánskej strany obhájila svoje kreslo kontroverzná poslankyňa Marjorie Taylorová Greeneová, ktorá má natrvalo zablokovaný účet na twitteri kvôli šíreniu dezinformácií o pandémii Covidu-19.

Konal sa aj rad referend

Súbežne s voľbami sa v niektorých amerických štátoch konal rad referend. Obyvatelia piatich amerických štátov sa jasne vyslovili proti obmedzeniu reprodukčných práv žien. Obyvatelia Kalifornie, Vermontu a Michiganu si odhlasovali zakotvenie práva na potrat do svojich ústav. V tradične republikánskych štátoch Kentucky a Montane voliči odmietli navrhované sprísnenie interrupcií. Menšia zhoda panovala na legalizácii marihuany na rekreačné účely. Voliči v Marylande a Missouri sa vyslovili za legalizáciu, odmietli ju naopak obyvatelia Arkansasu a Severnej i Južnej Dakoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok