Raz denne a aspoň sedem sekúnd: Bozkávanie zlepší nielen vzťah, ale aj zdravie

TA3/zm
15.11.2022 08:00

Bozky patria ku vzťahu, no čím sme spolu dlhšie, tým viac sa vytrácajú. A to je škoda. Nielen pre vzťah, ale aj pre zdravie oboch z partnerov.

Raz denne a aspoň sedem sekúnd: Bozkávanie zlepší nielen vzťah, ale aj zdravie
Pexels

Nejde o to, či sa bozkávate vášnivo alebo si dáte len obyčajnú pusu. Podstatné je to, ako často to robíte. Minimálne jeden sedemsekundový bozk denne je prospešný aj pre zdravie.

Viac šťastia

Podľa psychológov je bozkávanie dôležité pre udržanie zdravého partnerstva a intimity. Ale aj bežní lekári majú k tejto téme čo povedať. Hoci sa bozkávanie môže javiť ako nehygienické, pre telo je, naopak, veľmi prospešné. Stačí sedem sekúnd spojiť pery s tými partnerovými a v tele sa začne produkovať oxytocín, čo je hormón šťastia. Nejde len o pocit lásky či eufórie, tento hormón prispieva aj k tomu, že sa na svet pozeráme pozitívnejšie a trpíme oveľa menej depresiou či inými psychickými poruchami. A hoci stačí jeden takýto niekoľko sekundový bozk, vedci odporúčajú zopakovať si ho každý deň aspoň trikrát. Vtedy už hovoríme o zdraviu prospešnom akte.

Menej stresu

Bozkávanie dokáže zvýšiť produkciu spomínaného oxytocínu a zároveň znížiť produkciu kortizolu. A to je zas hormón stresu. Pridajte si k tomu svetové udalosti posledných rokov od pandémie, cez vojnu až po energetickú krízu a zistíte, že obyčajným bozk je v tejto dobe pomaly liekom. Navyše, menej stresu a nervozity pozitívne prospieva opäť nielen vzťahu, ale aj tlaku a srdcu.

Sebahodnota

Psychológovia našli aj logické prepojenie medzi sebahodnotou a bozkávaním. Čím častejšie sa vaše pery spoja s partnerovými, tým viac si dôverujete a cítite sa atraktívne. Mimochodom, nehovoríme to náhodne, pretože podľa odborníkov práve ženy potrebujú bozkávanie k životu oveľa viac ako muži. Doslova k životu. Inak chradnú a odrazí to aj na zdraví.

Dlhší život

A napokon ešte jedna štúdia z Arizony, ktorá skúmala desiatky rokov páry, aby prišla na to, že bozk na rozlúčku alebo pri príchode z práce predlžuje život. Dvojice, ktoré tento rituál nevynechávali, žili priemerne o päť rokov dlhšie ako skúmané páry, ktoré sa nebozkávali pravidelne.  

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok