Metsolová navštívila Osvienčim. Antisemitizmus nemá v Európe miesto, povedala

ta3 tasr
7.11.2022 23:31

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová prebrala v pondelok poobede v poľskom Osvienčime Cenu kráľa Dávida. Cenu si prevzala od Európskej židovskej asociácie (EJA), informuje europarlament.

Metsolová navštívila Osvienčim. Antisemitizmus nemá v Európe miesto, povedala
twitter.com/EP_President

EP pripomenul, že Metsolová dostala cenu ako uznanie za jej podporu židovskej komunity v Európe. Cena jej bola udelená počas jej návštevy pri príležitosti spomienky na obete šoa v bývalých koncentračných táboroch Auschwitz-Birkenau. Šéfka europarlamentu pri tejto príležitosti uložila veniec k Múru smrti a zúčastnila sa na spomienkovej slávnosti na počesť obetí vyhladzovacích táborov.

"Toto ocenenie mi bude slúžiť ako neustála pripomienka ohavných zločinov spáchaných proti ľudskosti v minulosti a pripomenutie si toho, aké dôležité je aj dnes vystupovať na obranu našich spoločných hodnôt," uviedla Metsolová vo svojom ďakovnom prejave. Zároveň zdôraznila, že zodpovednosť, "ktorú nesieme", sa musí začínať v našich vlastných domovoch.

"Antisemitizmus je v našej spoločnosti stále rozšírený. Popierači holokaustu, konšpiračné mýty, dezinformácie a násilie každého druhu, ktoré sa zameriavajú na členov našich komunít a vyčleňujú ich, nemajú v našej Európe miesto," uviedla s odkazom na množstvo antisemitských prejavov a útokov na členov židovských komunít v Európe.

Pripomenula tiež slová bývalej predsedníčky Európskeho parlamentu Simone Veilovej, ktorá sama prežila hrôzy koncentračných táborov: "Holokaust je dedičstvom nás všetkých". S ohľadom na túto skutočnosť Metsolová zopakovala svoj zámer mať v priestoroch Európskeho parlamentu trvalý pamätník holokaustu.

Podľa jej slov si treba uctiť odkaz obetí šoa tým, že "nikdy nezabudneme, nikdy nebudeme ľahostajní a vždy, vždy budeme o tom hovoriť".

"Náš prísľub tým strateným a tým, ktorí prežili, je pamätať si, nikdy nemlčať a na ich pamiatku vybudovať nový svet. Pamätáme si," uviedla šéfka EP na záver svojej návštevy niekdajších koncentračných táborov Auschwitz-Birkenau.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok