Na Ukrajinu dorazili systémy protivzdušnej obrany zo Západu. Posilnia armádu aj bezpečnosť oblohy

ta3 čtk
7.11.2022 14:24

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok oznámil, že na Ukrajinu dorazili západné systémy protivzdušnej obrany NASAMS a Aspide. Podľa neho posilnia obranu voči ruským útokom, ktoré sa v poslednom čase zameriavajú na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Informuje o tom agentúra AFP.

Na Ukrajinu dorazili systémy protivzdušnej obrany zo Západu. Posilnia armádu aj bezpečnosť oblohy
Twitter/Oleksii Reznikov

"Na Ukrajinu dorazili systémy protivzdušnej obrany NASAMS a Aspide! Tieto zbrane výrazne posilnia ukrajinskú armádu a posilnia bezpečnosť našej oblohy," uviedol na sociálnych sieťach Reznikov, ktorý v tejto súvislosti vyjadril vďaku partnerom Ukrajiny – Nórsku, Španielsku a Spojeným štátom.  

"Budeme pokračovať v zostreľovaní terčov nepriateľa, ktoré na nás útočia," ubezpečil ukrajinský minister obrany.

NASAMS je systém protivzdušnej obrany stredného až dlhého dosahu vyvinutý nórskou spoločnosťou Kongsberg a americkou firmou Raytheon. MBDA Aspide je taliansky protilietadlový raketový komplet s krátkym až stredným dosahom.

Reznikov už v októbri oznámil, že na Ukrajinu doviezli prvý zo štyroch prisľúbených nemeckých systémov protivzdušnej obrany IRIS-T.

Ruské rakety a drony za posledný mesiac zničili zhruba tretinu ukrajinských elektrární. Vláda v Kyjeve preto vyzvala Ukrajincov, aby v maximálnej možnej miere šetrili elektrinou, hlavne v čase najväčšieho zaťaženia energetickej siete. Po celej Ukrajine v dôsledku ruských útokov dochádza k plánovaným odstávkam aj nepredvídaným výpadkom elektrickej energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok