ROZHOVOR: Veriaci minister školstva? Obavy by v nás mali vyvolávať iné veci, hovorí Hipš

ta3/Henrieta Mihalková
9.11.2022 00:00

V politike už nie je aktívny viac ako rok. Bývalý predseda SPOLU-OD a expert na školstvo Juraj Hipš hovorí, že v strane by mali sami vyhodnotiť, čo to znamená, ak jej predseda neobháji svoj post ani v malom okresnom meste. V rozhovore pre ta3 opísal, aké má očakávania od novozvoleného banskobystrického župana Ondreja Luntera, ale aj to, prečo nové tablety ani nábytok neposunú slovenské školstvo vpred.

ROZHOVOR: Veriaci minister školstva? Obavy by v nás mali vyvolávať iné veci, hovorí Hipš
Archív J. H.

Slovensko nepopierateľne pomohlo Ukrajine od začiatku vojny materiálne aj vojensky, česká vláda však nedávno v Kyjeve priamo aj rokovala. Malo by byť aj Slovensko v tomto smere akčnejšie?

Jedna z mála vecí, za ktoré túto vládu oceňujem je jasný postoj k vojne na Ukrajine. Ako krajina sme sa postavili za našich susedov, na stranu slobody a demokracie. Aj keď premiér Heger prvýkrát nevyužil možnosť osobnej návštevy Volodymyra Zelenského, druhýkrát nezaváhal a išiel ho osobne podporiť vrátane darovania vojenskej techniky. 

Venujem sa vzdelávaniu, a preto aj v tomto prípade upozorním na tému ukrajinských detí. V tomto má vláda aj ministerstvo školstva čo doháňať. Máme tu pravdepodobne tisícky detí, ktoré nechodia do školy a nikto to nerieši. Čo je horšie, ako sa už stalo zvykom, ministerstvo školstva opäť nedisponuje potrebnými dátami, a preto veľmi ťažko môže nastavovať účinné opatrenia. Zaužíval sa tu zvyk, že školy a učitelia si už nejako poradia, čo je absolútne neprijateľný prístup.

Z Bratislavy na lazy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stal symbolom hrdinstva Ukrajincov a pre mnohých politikov je inšpiráciou. Ktorý politik alebo osobnosť je vzorom pre vás?

Založil som dva vzdelávacie programy, ktoré nesú mená po dvoch velikánoch, ktorých sa vážim. Ján Amos Komenský je právom považovaný za vzor v pedagogike a aj preto som inštitút pre učiteľov pomenoval práve po ňom. Sokrates ma fascinoval už na strednej škole, jeho obranu pred súdom som čítal ako stredoškolský študent a bol som fascinovaný odvahou a zásadovosťou tohto filozofa. Aj preto som program pre nadaných mladých ľudí pomenoval Sokratov inštitút.

Ste rodený Bratislavčan, no žijete v Zaježovej. Čo z veľkomesta vám vôbec na lazoch nechýba?

Ja mám svoje rodné mesto nesmierne rád. Aj počas komunálnych volieb som ráno odvolil u nás v kultúrnom dome a večer som išiel na volebnú noc Matúša Valla. Ale za svoj domov už považujem Zaježovú, kde vyrástli aj moje deti. To, čo mi ale v Bratislave vždy chýba, je krásna nočná obloha z lazov. Také jasné hviezdy v Bratislave fakt nevidieť.

Na konci októbra sa konali župné a komunálne voľby, v oboch sa zúčastnilo menej ako 50 % voličov, pričom voľby sú akýmsi sviatkom demokracie. Aký obraz o národe vytvára takáto volebná účasť?

Vo veľkej miere to ukazuje, ako sú ľudia frustrovaní, znechutení a neveria, že ich hlas vo voľbách niečo zmení. To je veľmi zlá vizitka pre političky a politikov. Je to živná pôda na rast extrémistických a antisystémových hnutí, ktoré v konečnom dôsledku majú za cieľ demokraciu zničiť. Považujem za nesmierne dôležité, aby sme mladých ľudí vychovávali k občianstvu, aby chápali ako funguje zastupiteľská demokracia aj aké dôležité voľby sú. Môžeme to robiť v rodinách, ale dôležitú funkciu v tomto plní aj škola a tu máme čo dobiehať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok