Európske domácnosti platia za elektrinu a plyn rekordné sumy. Vlády však na pomoc míňajú miliardy

ta3 čtk
7.11.2022 12:57

Európske domácnosti platia za elektrinu a zemný plyn rekordné sumy, hoci vlády na ochranu spotrebiteľov pred energetickou krízou vynakladajú miliardy eur. S odvolaním sa na údaje konzultačnej spoločnosti VaasaETT o tom informovala agentúra Bloomberg. Priemerná maloobchodná cena plynu v EÚ a Británii predstavovala v októbri takmer 18 centov za kilowatthodinu, čo je medziročne dvojnásobok. Náklady domácností na elektrinu stúpli o 67 percent na 36 centov za kilowatthodinu.

Europoslanci vítajú návrh využiť nevyčerpané eurofondy na zmiernenie krízy
TASR/AP (ilu)

Vlády krajín EÚ pritom za posledný rok sľúbili viac ako 550 miliárd eur na ochranu občanov a podnikov pred rastúcimi nákladmi na energie. Je pravdepodobné, že bez tejto podpory by účty za energiu boli ešte vyššie, dodal generálny riaditeľ VaasaETT Philip Lewis.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa priemerná sadzba za elektrinu zvýšila o 3,4 percenta, v prípade plynu to bolo o 2,5 percenta. Najväčší mesačný nárast cien elektriny bol zaznamenaný v Dubline, kde ceny stúpli o 44 percent. Pri plyne to bolo v Ríme, kde rast cien predstavoval 97 percent.

Nezvyčajne teplé počasie prinieslo v októbri úľavu spotrebiteľom a vládam, pretože menej ľudí zapínalo kúrenie. Ceny sa však budú zvyšovať spolu s tým, ako sa Európa blíži k najchladnejším zimným mesiacom. To by mohlo v budúcnosti znamenať problémy pre politikov, ktorí sa snažili umelo udržiavať náklady nízko.

"Ak by kríza v podstate trvala viac-menej ďalší celý rok alebo dlhšie ako rok, budú náklady na tieto opatrenia pre tieto vlády obrovské," povedal Lewis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok