Meta plánuje prvé veľké prepúšťanie. Podnikanie firmy ohrozuje množstvo problémov

ta3 čtk
7.11.2022 09:46

Americká firma Meta Platforms, materská spoločnosť Facebooku, plánuje tento týždeň oznámiť hromadné prepúšťanie tisícov zamestnancov, uviedol ekonomický server The Wall Street Journal (WSJ). Oficiálne oznámenie by podľa WSJ malo prísť v stredu a bolo by prvým veľkým prepúšťaním v osemnásťročnej histórii spoločnosti.

Meta plánuje prvé veľké prepúšťanie. Podnikanie firmy ohrozuje množstvo problémov
TASR/AP

Meta mala ku koncu septembra 87 000 zamestnancov. Vedenie firmy už začiatkom minulého týždňa pracovníkov vyzvalo, aby zrušili služobné cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, píše WSJ s odkazom na interné zdroje vo firme.

Zisk Mety klesol v treťom štvrťroku medziročne o viac ako polovicu na 4,4 miliardy dolárov, tržby sa znížili o štyri percentá na 27,7 miliardy dolárov. Spoločnosť navyše varovala pred rastom nákladov a oznámila, že straty v divízii, ktorá má na starosti vývoj virtuálneho sveta, Metaverza, sa budúci rok zrýchli.

Podnikanie firmy ohrozuje množstvo problémov, medzi ktoré patrí silná konkurencia firiem TikTok či Amazon na trhu s reklamou. Tržby podniku negatívne ovplyvnili aj zmeny spoločnosti Apple v ochrane osobných údajov v operačnom systéme iOS.

Meta rovnako ako mnohé ďalšie technologické firmy zažila počas dvoch rokov pandémie Covidu-19 prudký rast. V rokoch 2020 a 2021 najala celkom 27 000 nových pracovníkov a ďalších viac ako 15 000 ľudí zamestnala tento rok, píše WSJ.

Plánované prepúšťanie zamestnancov firmy Meta by bolo veľké, ale zďaleka nedosiahne mieru výpovedí v spoločnosti Twitter. Tá sa po nedávnom prevzatí Elonom Muskom rozlúči s polovicou zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok