Dreamliner má za sebou prvú fázu vyšetrovania

TASR
19.1.2013 12:51

Odborníci z amerického a japonského úradu pre bezpečnosť letovej prevádzky dokončili prvú fázu vyšetrovania vážne poškodenej batérie lietadla Boeing 787 Dreamliner. Výrobca lietadla, americký koncern Boeing medzitým oznámil, že zastavil všetky dodávky týchto strojov, kým sa problémy s batériami nevyriešia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dreamliner má za sebou prvú fázu vyšetrovania
SITA

Koncern Boeing ale dodal, že bude pokračovať vo výrobe lietadiel Dreamliner, ktoré vďaka novým materiálom a technológiám patria medzi najmodernejšie na svete. Približne 50 lietadiel typu Boeing 787 Dreamliner však momentálne nemôže z bezpečnostných dôvodov lietať. V USA ich prevádzku zakázal Federálny úrad pre letectvo (FAA), v Európe zase Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA). A zákaz letov má vlajkové lietadlo Boeingu aj v Japonsku, Indii a v Katare.

Dôvodom sú obavy z vypuknutia požiaru batérie. Letecké spoločnosti už totiž nahlásili dva incidenty s batériami a tiež ďalšie technické problémy ako únik paliva, problémy s elektronikou a prasknuté sklo v kokpite. Experti teraz lietadlá kontrolujú a od ich verdiktu závisí ďalší osud strojov. Americký minister dopravy Ray LaHood vyhlásil, že Dreamliner nedostane povolenie znova lietať, kým úrady nebudú mať "1000-percentnú" istotu, že je bezpečné.

Japonskí odborníci sa domnievajú, že moderné lítiovo-iónové batérie, ktoré sú ľahšie ako konvenčné batérie a dokážu naakumulovať viac energie, musia znášať veľkú záťaž a prehrievajú sa. Obsahujú pritom horľavé látky. Ak sa batérie prehrejú a roztavia, nielenže sa vyradia z prevádzky dôležité elektronické systémy lietadla, ale môže dôjsť aj k požiaru. Boeing musí teraz dokázať, že jeho batérie sú bezpečné a spĺňajú všetky bezpečnostné normy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok