Pakistanský expremiér Chán bol prepustený z nemocnice, chce pokračovať v proteste

TA3 ČTK
6.11.2022 15:20

Bývalý pakistanský premiér Imran Chán, ktorý bol postrelený pri štvrtkovom útoku na ním vedený protestný sprievod, bol prepustený z nemocnice a povedal, že protivládny pochod sa vydá na cestu k metropole opäť v utorok. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry. Chán sa spolu so svojimi priaznivcami snaží presadiť predčasné voľby a tvrdí, že útok naňho si objednala súčasná vláda, tá to odmieta.

Pakistanský expremiér Chán bol prepustený z nemocnice, chce pokračovať v proteste
TASR/AP

Expremiér pri streľbe utrpel ľahké zranenie na nohe, o život ale prišiel jeden z jeho stúpencov. Zranených bolo ďalších 13 ľudí. Kvôli incidentu sa Chánom vedený protestný pochod do Islamabadu zastavil v meste Wazirabad vo východnej provincii Pandžáb. Práve odtiaľ sa v utorok vydá na ďalšiu cestu do 200 kilometrov vzdialenej metropoly. 

Chánovým cieľom je presadiť predčasné voľby, tie riadne sú v pláne budúci rok v novembri. Súčasná vláda vedená Šáhbázom Šarífom výzvy Chána na predčasné voľby odmietla.

Bývalý hviezdny hráč kriketu Chán bol zvolený v roku 2018 na základe programu, v ktorom kritizoval korupciu medzi politickou elitou. O premiérsky úrad prišiel po troch rokoch stagnácie ekonomiky, vysokej inflácie a oslabení miestnej meny, keď mu parlament v apríli vyslovil nedôveru. 

Odvtedy organizuje demonštrácie, na ktoré chodí mnoho ľudí. V októbri ho pakistanská volebná komisia diskvalifikovala pre výkon verejnej funkcie. Ako dôvod uviedla obvinenie, že Chán nepriznal všetky dary, ktoré dostal od zahraničných predstaviteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok