Otepľovanie planéty a stúpanie hladín oceánov sa podľa meteorológov citeľne zrýchľuje

ta3 čtk
6.11.2022 14:33

Otepľovanie planéty aj stúpanie hladín oceánov zrýchľuje, posledných osem rokov bolo najteplejších v histórii záznamov a odmrazovanie ľadovcov už nič nezastaví. Vo svojej správe, zverejnenej pri príležitosti začatia klimatickej konferencie OSN (COP27) v Egypte, to v nedeľu uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Jej šéf Petteri Taalas varoval, že udržať otepľovanie pod hranicou 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselnou érou už sa najskôr nepodarí a katastrofálne dôsledky zmien klímy budú čoraz citeľnejšie.

Tohtoročná priemerná teplota bude o 1,15 stupňa vyššie ako priemerná teplota z rokov 1850-1900, pričom vyššiemu rastu zabránil fenomén La Niňa. Až dvojnásobnou rýchlosťou oproti začiatku 90. rokov teraz stúpajú aj hladiny oceánov. Len od januára 2020 sa zvýšili o jeden centimeter.

"Pre mnohé ľadovce už je neskoro a ich topenie bude pokračovať stovky alebo aj tisíce rokov s ďalekosiahlymi dôsledkami pre bezpečnosť vodných zdrojov. Rýchlosť stúpania hladín oceánov sa za posledných 30 rokov zdvojnásobila. Zatiaľ ho síce stále meriame v milimetroch za rok, v súčte za storočie to ale robí pol metra až jeden meter, čo predstavuje obrovské nebezpečenstvo pre milióny ľudí žijúcich pri pobreží alebo v nízko položených oblastiach,“ uviedol Taalas.

WMO uvádza, že kontinentálne ľadovce nielen v Európe miznú rekordným tempom. Napríklad v Grónsku ubúda ľadová pokrývka už 26. rok v rade, v Alpách sa tento rok hrúbka ľadovcov stenčila o tri až štyri metre.

Zmeny klímy pritom stále častejšie pociťujú ľudia po celej planéte: katastrofálne záplavy v Pakistane tento rok pripravili o život 1700 ľudí, štvorročné extrémne sucho v Afrike vystavilo 18 miliónov ľudí riziku hladovania, hladina rieky Jang-c'-ťiang klesla na rekordné minimum vlny horúčav.

"Táto správa WMO sa číta ako lekárska správa ťažko chorého pacienta, tým pacientom je ale v tomto prípade Krajina," citovala agentúra AP klimatologičku Jennifer Francisovú, ktorá sa na jej formulácii nepodieľala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok