Trump má recept na záchranu amerického sna. Vo voľbách musia vyhrať republikáni, vyhlásil

ta3 ČTK
6.11.2022 10:29

Víťazstvo republikánov vo voľbách do amerického Kongresu je nutné, aby sa zastavilo ničenie krajiny a zachránil americký sen. Povedal to na predvolebnom mítingu v Pensylvánii bývalý americký prezident Donald Trump. Pensylvánia je pre tieto voľby dôležitým štátom na severovýchode.

Trump má recept na záchranu amerického sna. Vo voľbách musia vyhrať republikáni, vyhlásil
TASR/AP

"Ak chcete zastaviť ničenie našej krajiny a zachrániť americký sen, potom tento utorok musíte voliť republikánov v obrovskej červenej vlne," povedal Trump, ktorý sa netají tým, že sa chce uchádzať o znovuzvolenie prezidentom v roku 2024. 

Červená je farbou republikánov. Sám Trump mal na hlave charakteristickú červenú čiapku s nápisom Make America Great Again (urobme Ameriku opäť veľkú), čo bolo Trumpovo volebné heslo z roku 2016, a červenú kravatu.

Trump prišiel do Pensylvánie podporiť republikánskych kandidátov na funkcie guvernéra a senátora Pensylvánie, teda Douga Mastriana a Mehmeta Oze. Do Pensylvánie prišli podporiť svojich kandidátov aj súčasný demokratický prezident Joe Biden a bývalý Barack Obama.

Američania budú v utorok hlasovať o novom zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu, a tiež o guvernéroch 36 štátov a troch teritórií. Prieskumy naznačujú, že demokrati môžu prísť o kontrolu nad oboma kongresovými komorami.

To by malo zásadný vplyv na schopnosť prezidenta Bidena presadzovať zákony a zároveň by to mohlo priamo ovplyvniť, či sa Trump rozhodne o dva roky opäť kandidovať na post šéfa Bieleho domu. Otázkou tiež je, ako by prípadná prevaha republikánov v Kongrese ovplyvnila americkú vojenskú pomoc Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok