SHMÚ vydal výstrahy 1. stupňa pred vetrom a tvorbou závejov

TA3, TASR
19.1.2013 08:59

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred tvorbou snehových závejov a jazykov. Na východe Sklovenska bude aj fúkať.

Najmä na západnom Slovensku či horských priechodoch by si mali vodiči dávať pozor na snehové jazyky. Na vlhkých a mokrých cestách je zároveň možnosť vytvárania sa poľadovice. Cesty a horské priechody na Slovensku sú však zjazdné. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na internetovej stránke zjazdnost.sk.

Vytváranie snehových jazykov hrozí na cestách v okresoch Trnava, Skalica, Malacky, Pezinok, Senec a Myjava. Rovnako aj na horskom priechode Besník, Šumiac, Babín - Hruštín a tiež v úseku Pusté Pole a Krásna Lúka - Bajerovce.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú však zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký. Okrem úseku diaľnice D2 z Bratislavy po štátnu hranicu s Maďarskou republikou a na diaľnici D1 zo Senca po Hornú Stredu a z Matejoviec po Jánovce, kde je miestami vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1 až 2 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú tiež zjazdné. Ich povrch je na juhozápade a juhu stredného Slovenska prevažne pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. Vozovky na ostatnom území sú prevažne mokré, prípadne aj suché. Na vyššie položených cestách, najmä nižších kategórií sa nachádza vrstva kašovitého alebo utlačeného až zľadovateného snehu do 5 až 10 cm. Rovnako sú zjazdné aj horské priechody. Povrch vozoviek je tu prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého alebo utlačeného snehu do 3 cm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok