Hokejista Svatoš mal pred smrťou degeneratívne ochorenie mozgu, potvrdila jeho manželka

TA3 TASR
5.11.2022 16:15

Bývalý slovenský hokejista Marek Svatoš mal podľa jeho manželky v čase svojej smrti degeneratívne ochorenie mozgu, chronickú traumatickú encefalopatiu (CTE). Svatoš zomrel 4. novembra 2016 vo veku 34 rokov v Colorade. Informovala stránka tsn.ca.

Hokejista Svatoš mal pred smrťou degeneratívne ochorenie mozgu, potvrdila jeho manželka
TASR/Milan Kapusta

Jeho manželka Diana potvrdila jeho posmrtnú diagnózu v sérii nedávnych rozhovorov pre TSN: "Marek bol dobrý človek, ktorý miloval svoju rodinu a robil rozhodnutia kvôli CTE, nie preto, že bol zlý človek. Na základe určenia diagnózy som pochopila jeho správanie. Jedným z hlavných dôvodov, prečo chcem teraz povedať tento príbeh, je, že chcem pomôcť iným rodinám v NHL. Mal otras mozgu a mal symptómy spojené s opakovanou mozgovou traumou. Vytvoril si závislosť na oxykodóne, ktorý mu podávali tímoví aj nezávislí lekári, aby mu pomohli zotaviť sa zo série zranení."

Diana Svatošová povedala, že pár mesiacov pred smrťou sa s ňou Svatoš podelil o to, že užil heroín, aby utíšil svoju bolesť a pokúsil sa vziať si život. Reprezentant Slovenska na ZOH 2006 v talianskom Turíne a MS 2010 v Nemecku sa trikrát pokúsil vyliečiť zo závislosti. "Liga môže pre hráčov urobiť viac počas a po kariére a pomôcť im pripraviť sa na život po kariére. Niekedy som sa s ním rozprávala a on sa po piatich sekundách vrátil a spýtal sa, o čom sme sa rozprávali. Stávalo sa to aj trikrát po sebe, bolo to extrémne," skonštatovala Diana.

Po darovaní mozgu svojho manžela výskumníkom z Bostonskej univerzity niekoľko dní po jeho smrti dostala 12. novembra 2017 trojstranovú správu z patológie, ktorá ukázala, že Svatoš mal 2. štádium CTE. "Hoci sa druhé štádium považuje za miernu formu, často sa vyznačuje výraznými zmenami nálady, správania a niekedy aj stratou pamäti. Svatoš trpel ťažkou depresiou a stratou pamäti, ktorá sa začala vo veku 25 rokov a časom sa zhoršovala," uviedla neuropatologička Bostonskej univerzity Ann McKeeová. 

Výskumníci sa domnievajú, že CTE nepochádza len z otrasov mozgu, ktoré môžu hráči utrpieť počas zápasu na ľade, ale aj z opakovaných úderov do hlavy. Medzi hráčov NHL s diagnostikovanou CTE patria Stan Mikita, Ralph Backstrom, Steve Montador, Todd Ewen, Bob Probert či Rick Martin. Svatoš odohral v NHL 344 zápasov a zaznamenal 100 gólov a 72 asistencií. V zámorí si zahral za Colorado Avalanche, Nashville Predators a Ottawu Senators.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok