Rusko nechce ukončiť vojnu a skryto pokračuje v čiastočnej mobilizácii, tvrdí Zelenskyj

ta3 čtk
5.11.2022 09:17

Rusko nechce s Ukrajinou vyjednávať o ukončení vojny, stále posiela na bojisko tisíce nových vojakov a skryto pokračuje v čiastočnej mobilizácii, ktorú už označilo za skončenú. Vo svojom pravidelnom večernom prejave to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho má ruská armáda na Donbase ťažké straty a prišla tam o viac vojakov, ako počas oboch čečenských vojen.

"Ak niekto zvažuje vyjednávanie, tak nehľadá spôsoby, ako oklamať všetkých okolo seba, aby mohol poslať desiatky alebo stovky tisíc ďalších ľudí - mobilizovaných alebo žoldnierov - do mlynčeka na mäso," povedal Zelenskyj. "Klamú o tom, že mobilizácia bola úspešne dokončená... Pravda je, že v ruských regiónoch aj na okupovanom ukrajinskom území ďalej zháňajú ľudí, ktorých by poslali na smrť," dodal ukrajinský prezident.

Podľa ukrajinského generálneho štábu novo mobilizovaní ruskí vojaci mieria aj do Bieloruska, ktoré ruskej armáde poskytlo ubytovacie kapacity a výcvikové priestory.

Najťažšie boje sa podľa Zelenského teraz vedú pri mestách Bachmut a Soledar v Doneckej oblasti. "Držíme tam svoje pozície," povedal a dodal, že Rusko najskôr v bojoch už stratilo toľko vojakov a munície ako počas oboch vojen v Čečensku, ktoré sa odohrali v období 1994-1996 a 1999-2009.

Údaje o počte obetí, ktoré bojujúce strany zverejňujú značne odlišné, nemožno nezávisle overiť. Kyjev uvádza, že od začiatku konfliktu vo februári prišlo Rusko o takmer 75-tisíc vojakov, Moskva priznáva zhruba desatinové straty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok