Trnavský arcibiskup poslal kňazom obežník, v ktorom spochybňuje nevinu obetí útoku na Zámockej

ta3, Denník N
4.11.2022 22:06

Trnavský arcibiskup Ján Orosch v neverejnom obežníku, ktorý poslal kňazom, zapochyboval o tom, či boli obete streľby pred barom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave skutočne nevinné. Pýtal sa i na to, či v bare niekedy v minulosti neboli protidrogové razie. Obežník je neverejný. Denník N však tvrdí, že má z neho úryvok od nespokojného kňaza. Polícia sa voči obežníku dôrazne ohradila.

Orosch pre Denník N potvrdil, že text napísal, no údajne priamo neodpovedal na otázku, prečo spomína drogovú kriminalitu. 

Na správu nepriamo reagovala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová na Facebooku. "Rodiny a blízki Juraja a Matúša, dvoch nevinných ľudí. Myšlienkami som s vami, a dnes večer ešte viac," napísala hlava štátu.

Reagovala aj polícia

Polícia SR na sociálnej sieti uviedla, že sa voči spomínanému obežníku dôrazne ohradzuje. "V liste sa nachádzajú časti, ktoré hrubo manipulujú teroristický útok na Zámockej ulici, stigmatizujú dve nevinné obete a popierajú samotnú kresťanskú vieru, ktorej je arcibiskup oficiálnym predstaviteľom," napísala.

Kritizovala aj to, že Orosch sa v obežníku zamýšľa, či dve obete boli “nevinné", či nekonzumovali drogy alebo či miesto činu nebolo predmetom razií v súvislosti s drogami. 

"Arcibiskup uvedené state uvádza ako opytovacie vety, čo je štandardná kreatívna technika manipulátorov, ktorí takto svoje skutočné myšlienky schovávajú za otázniky. Tieto slová nielen hrubo urážajú pamiatku dvoch mladých ľudí a prácu vyšetrovateľov Policajného zboru, ale stávajú sa súčasťou nenávisti v našej spoločnosti," podotkli policajti. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok