Pelosiho prepustili do domácej liečby, v nemocnici skončil po útoku namierenom na manželku

ta3 čtk
4.11.2022 10:53

Manžel šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej Paul Pelosi bol prepustený zo sanfranciskej nemocnice, kde podstúpil operáciu po tom, čo na neho minulý piatok v ich dome zaútočil muž vyzbrojený kladivom. O prepustení manžela do domácej starostlivosti Pelosivá informovala vo štvrtkovom vyhlásení.

Pelosiho prepustili do domácej liečby, v nemocnici skončil po útoku namierenom na manželku
TASR/AP

Útok vyvolal obavy z politického násilia pred nadchádzajúcimi voľbami do Kongresu USA s ohľadom na nepokoje zo 6. januára 2021, pri ktorých dav stúpencov končiaceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa vpadol do Kapitolu s cieľom zabrániť zákonodarcom v potvrdení volebného víťazstva demokrata Joea.

Na stav 82-ročného Pelosiho podľa vyhlásenia naďalej dohliadajú lekári a čaká ho dlhá rekonvalescencia. Pelosiová zároveň poďakovala zdravotníkom a lekárom aj ľuďom z celého sveta, ktorí rodine po útoku vyjadrili podporu. "Teraz je doma obklopený svojou rodinou, ktorá si praje súkromie," uviedla. Pelosi pri útoku utrpel fraktúru lebky a zranenia rúk a rúk.

Najnovšie informácie o Pelosiho stave prišli v čase, keď americké úrady informovali, že muž obvinený z útoku, 42-ročný Paul Wayne DePape, je kanadským občanom, ktorý je v USA nelegálne po tom, čo tam pred 14 rokmi prišiel ako návštevník. Podľa amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť by nakoniec mohol byť deportovaný. Kanaďania podľa amerických imigračných úradníkov môžu do USA prísť ako cestovatelia či služobne bez víza až na šesť mesiacov, píše agentúra Reuters.

DePape je teraz vo väzbe bez možnosti prepustenia na kauciu, čelí okrem iného obvineniam z pokusu o vraždu, z útoku so smrtiacou zbraňou, z vlámania a z vyhrážania sa verejnému činiteľovi. Pred súdom vinu poprel. V prípade odsúdenia mu hrozí 13 rokov vo väzení až doživotí, píše Reuters. Federálni prokurátori DePapea obvinili aj z napadnutia a pokusu o únos, za ktoré mu hrozí až 50 rokov vo väzení.

DePape bol zatknutý 28. októbra v sanfranciskom dome predsedníčky Snemovne reprezentantov po tom, čo sa tam údajne vlámal a žiadal stretnutie s Nancy Pelosiovou; na jej manžela zaútočil v spálni kladivom. Demokratka Pelosiová v čase útoku bola aj so svojou ochrankou vo Washingtone. Lídri Kongresu majú osobných strážcov; na rozdiel od prezidenta tomu ale tak nie je v prípade ich rodín.

Podľa súdnych dokumentov predložených prokuratúrou, ktorá incident označila za politicky motivovaný útok, DePape po svojom zatknutí polícii povedal, že mal v pláne Pelosivú uniesť, vypočúvať a rozbiť jej kolená, pokiaľ mu "bude klamať".

Blog, webové stránky a účty na sociálnych sieťach pod menom podozrivého obsahovali podľa spravodajského webu BBC antisemitské prvky, popieranie holokaustu a odkazy na krajne pravicové webové stránky a konšpiračné teórie, ako je QAnon. Tá zahŕňa širokú škálu rôznych sprisahaneckých teórií, ktoré vychádzajú najmä z presvedčenia, že Washington dlhodobo ovláda tajný spolok demokratických politikov, hollywoodskych hviezd a ďalších vplyvných osôb, ktoré okrem iného vyznávajú satana a zneužívajú deti.

Incident vyvolal obavy z politického násilia krátko pred voľbami, ktoré rozhodnú o rozložení síl v Snemovni reprezentantov a Senátu. Deje sa tak v čase, keď je politická klíma v USA najviac polarizovaná za posledné desaťročie. Vyhrážky určené zákonodarcom a volebným úradníkom sú v týchto prvých celoštátnych voľbách od udalostí 6. januára 2021 na historickom maxime. Úrady už dokonca vydali varovanie pred rastúcim extrémizmom v USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok