Ďalšie voľby v Severnom Írsku tento rok nebudú, povedal britský štátny tajomník

ta3 ČTK
4.11.2022 09:49

Nové voľby v Severnom Írsku sa už tento rok neuskutočnia, povedal britský štátny tajomník pre Severné Írsko Chris Heaton-Harris. Podrobnosti o ďalšom postupe sľúbil oznámiť budúci týždeň v parlamente, uviedla agentúra Reuters. V autonómnom regióne 28. októbra vypršala lehota, ktorú mali severoírske strany od májového hlasovania na zostavenie vlády.

Severné Írsko voľby ulica 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Heaton-Harris minulý týždeň vyhlásil, že má zákonom danú povinnosť usporiadať voľby do 12 týždňov od vypršania lehoty. Írsky minister zahraničia Simon Coveney v stredu povedal, že ďalšou možnosťou je prijať nový zákon, ktorým by sa hlasovanie odložilo. Hlavné severoírske politické strany už skôr vyhlásili, že neočakávajú, že by nové hlasovanie mohlo prelomiť patovú situáciu.

V posledných voľbách do regionálneho parlamentu v Severnom Írsku, ktoré sa konali pred siedmimi mesiacmi, prvýkrát zvíťazila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoírska Demokratická unionistická strana s ňou ale odmietla utvoriť vládu kvôli brexitovým pravidlám. Severoírski politici sa do poslednej chvíle pokúšali patovú situáciu prelomiť, predsedu parlamentu ale zvoliť nedokázali.

Miestny parlament nefunguje už od februára, kedy poslanci Demokratickej unionistickej strany začali bojkot jeho činnosti kvôli sporom o pobrexitové pravidlá. Probritská strana DUP požadovala zrušenie kontrol zavedených pre niektoré tovary dovážané z Británie do Severného Írska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok