Alžírskej armáde sa podarilo oslobodiť stovky rukojemníkov

SITA, TA3
18.1.2013 16:33

Alžírskej armáde sa v piatok podarilo oslobodiť takmer 650 rukojemníkov vrátane zhruba 70 cudzincov, ktorých od stredajšieho rána zadržiavali ozbrojenci v plynárenskom závode pri meste Ajn Aminás na východe krajiny.

Alžírskej armáde sa podarilo oslobodiť stovky rukojemníkov
SITA

Informovala o tom štátna tlačová agentúra APS, podľa ktorej sa vďaka zásahu špeciálnych síl dostalo na slobodu 573 Alžírčanov a "viac než polovica zo 132 rukojemníkov z cudziny". Vojaci sa teraz pokúšajú zachrániť zvyšných cudzincov, ktorých ťažko vyzbrojení moslimskí extrémisti zadržiavajú v rôznych častiach komplexu. Podľa APS sa armáda snaží dosiahnuť "pokojné vyriešenie" situácie, kým pristúpi k "zneutralizovaniu teroristickej skupiny".

Vojenská záchranná operácia sa stala terčom kritiky po tom, ako médiá zverejnili správy o údajnom usmrtení 34 rukojemníkov. Nemenovaný zdroj z alžírskeho bezpečnostného sektora však takýto údaj označil za "blúznenie" a tvrdí, že v skutočnosti o život prišlo 18 z vyše 30 ozbrojencov, ktorí sa zmocnili komplexu v odľahlej časti krajiny pri hranici s Líbyou.

Alžírske ozbrojené sily proti ozbrojencom od štvrtka vedú leteckú a pozemnú operáciu, podľa mauritánskej tlačovej agentúry AMI však zabarikádovaní islamisti pohrozili zabitím všetkých rukojemníkov, ak by sa vojakom podarilo vniknúť do komplexu. Agentúra APS vo štvrtok informovala, že armáda oslobodila štyroch cudzincov, ďalšie stovky pracovníkov však zostávali v zajatí. Podľa predošlých správ sa niekoľkým desiatkam rukojemníkov podarilo utiecť.

Plynárenský závod využívajú britská spoločnosť BP, nórsky Statoil a domáca firma Sonatrach. Ťažko vyzbrojení extrémisti sa ho zmocnili v stredu ráno, pričom pri útoku zahynuli dve osoby vrátane jedného Brita. Medzi zajatými rukojemníkmi sú občania Británie, Francúzka, Írska, Nórska, Japonska a Spojených štátov. Podľa vyhlásení ozbrojencov má byť útok odplatou za to, že Alžírsko podporuje vojenskú intervenciu Francúzska proti islamistom v Mali. Od alžírskej vlády tiež požadujú prepustenie väznených moslimských extrémistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok