Spojené štáty požiadali o zvolanie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so Severnou Kóreou

ta3 TASR
3.11.2022 20:17

Spojené štáty požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby na piatok zvolala verejné zasadnutie k Severnej Kórei, ktorá v posledných dňoch vystrelila viacero rakiet vrátane zrejme aj medzikontinentálnej balistickej strely.

Bezpečnostná rada OSN ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Žiadosť o zvolanie zasadnutia podporili aj ďalší členovia rady - Británia, Francúzsko, Albánsko, Írsko a Nórsko, uviedli podľa agentúry AFP nemenovaní diplomati. Severná Kórea za uplynulých 24 hodín vypálila viac striel, ako za celý rok 2017. Podľa pozorovateľov to zrejme súvisí práve s doteraz najväčšími spoločnými cvičeniami armád Južnej Kórey a USA. Hoci juhokórejská a americká armáda usporadúvajú spoločné manévre už celé roky, vždy nimi vyvolajú hnev Severnej Kórey, ktorá ich vníma ako prípravu na vojnu.

Bezpečnostná rada už dávnejšie Severnej Kórei zakázala vykonávať jadrové skúšky a odpaľovať balistické rakety, pričom aj  sprísnila sankcie voči Pchjongjangu, aby sa pokúsila prerušiť financovanie týchto programov. V posledných rokoch je však 15-členná BR OSN nejednotná v názore na to, ako postupovať voči KĽDR. Čína a Rusko v máji vetovali snahu krajín pod vedením USA, ktoré chceli uvaliť na Severnú Kóreu ďalšie sankcie v súvislosti s jej opätovným vypúšťaním balistických rakiet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok