Španielsky futbalista Pique oznámil koniec kariéry, rozlúči sa v sobotu na Camp Nou

TA3 TASR
3.11.2022 19:31

Španielsky futbalový obranca Gerard Pique oznámil koniec profesionálnej kariéry. Posledný zápas odohrá v sobotu, keď jeho dlhoročný klub FC Barcelona privíta v španielskej lige Almeriu.

"V uplynulých týždňoch a mesiacoch o mne hovorilo veľa ľudí. Doteraz som nepovedal nič, ale teraz chcem byť ja ten, ktorý bude rozprávať. Tak ako mnoho z vás, bol som vždy fanúšik Barcelony a narodil som sa do futbalovej rodiny. Od veľmi mladého veku som nechcel byť futbalista, chcel som byť futbalista Barcelony. V poslednom čase som o tom chlapcovi veľa rozmýšľal, čo by malý Gerard povedal, keby mu povedali, že sa mu splnia všetky jeho sny. Že sa dostane do prvého tímu Barcelony a vyhrá všetky možné trofeje. Že z neho bude majster Európy i sveta a bude hrať s najlepšími na svete. Že bude kapitán tímu a nájde priateľov na celý život. Je to 25 rokov odkedy som prišiel do Barcelony, odišiel som a vrátil som sa späť. Futbal mi dal všetko, Barcelona mi dala všetko, vy ste mi dali všetko," citoval jeho vyjadrenie denník Marca.

Pique prišiel do Barcelony ako desaťročný. V roku 2004 odišiel do Manchestru United, s ktorým vyhral ako hráč z lavičky Premier League i Ligu majstrov. O štyri roky sa vrátil do svojho rodného mesta a odvtedy patril k základným pilierom mužstva. Získal s ním osem ligových titulom, sedemkrát vyhral Kráľovský pohár, trikrát Ligu majstrov, Superpohár i MS klubov a ďalšie trofeje. 

"A teraz, keď sa splnili všetky sny toho chlapca, rozhodol som sa, že je čas ukončiť toto dobrodružstvo. Vždy som hovoril, že nebude iný tím ako Barcelona, a tak to aj zostane. Sobotný zápas bude môj posledný na Camp Nou. Stane sa zo mňa ďalší fanúšik, budem podporovať klub a svoju lásku k Barcelone prenesiem na svoje deti, tak ako to urobili moji rodičia. Poznáte ma a viete, že skôr či neskôr sa vrátim. Onedlho sa vidíme na Camp Nou a nech žije navždy Barcelona," uviedol vo videu na sociálnych sieťach.

Tridsaťpäťročný Pique odohral za Barcelonu vo všetkých súťažiach 615 zápasov, strelil 53 gólov a pridal 15 asistencií. Po návrate do Barcelony v roku 2008 sa rýchlo zaradil medzi opory tímu trénera Pepa Guardiolu a hneď v prvej sezóne (2008/09) spolu vyhrali ligu, pohár, Ligu majstrov, španielsky Superpohár i ten európsky. 

V ďalších rokoch pridal množstvo ďalších tímových i individuálnych trofejí. Veľké víťazstvá dosiahol aj v národnom drese, na MS v JAR v roku 2010 nechýbal ani v jednom stretnutí na ceste za premiérovým titulom Španielska v histórii a o dva roky sa tešil zo zlata aj na EURO. S reprezentačnou kariérou sa rozlúčil v roku 2018, za Španielsko nastúpil na 102 zápasov a strelil päť gólov. 

Desať duelov odohral aj za Katalánsko. V Barcelone patril medzi lídrov obrany až do uplynulého ročníka. V tom prebiehajúcom pod bývalým dlhoročným spoluhráčom a dnes trénerom Xavim Hernandezom nastupoval len sporadicky, za čo mohli aj nedávne zranenia. Koncom roka 2020 ho vyradili problémy s kolenom na takmer štyri mesiace. V tejto sezóne nastúpil len na päť ligových duelov a deväť celkovo.

Pique bol v uplynulých rokoch aktívny aj mimo futbalu. Je zakladateľ a prezident mediálnej investičnej spoločnosti Kosmos Holding, ktorá transformovala tenisový Davisov pohár, vlastní futbalový klub FC Andorra, investovala do ďalšieho Gimnastic Manresa a angažuje sa aj e-športoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok