Dvaja muži spáchali atentát na expremiéra Pakistanu. Jedného zastrelili, druhý putuje do väzby

ta3 ČTK
3.11.2022 13:48

Bývalý pakistanský premiér Imran Chán vo štvrtok utrpel ľahké zranenie, keď sa jeho konvoj stal na východe krajiny terčom paľby. Pri streľbe bol zabitý jeden z Chánových stúpencov a zranených bolo ďalších deväť ľudí. Polícia následne útočníka zadržala.

Motív muža, ktorý sa podľa agentúry AP priznal, že chcel Chána zabiť, zatiaľ nie je známy. K útoku sa neprihlásila žiadna ozbrojená skupina, informovala AP. Incident sa stal v provincii západného Pandžábu, keď Chán viedol protestný sprievod do metropoly Islamabadu s cieľom presadiť predčasné voľby. Opozičný vodca bol zranený na nohe, ale je mimo ohrozenia života. AP uvádza, že Chán bol videný s obväzom na pravej nohe tesne nad chodidlom.

"Neznámy muž začal streľbu z automatickej zbrane. Niekoľko ľudí bolo zranených. Imran Chán tiež," povedal skôr jeho poradca Asad Umar. Predseda vlády Šahbáz Šaríf útok odsúdil a nariadil ministrovi vnútra, aby začal okamžité vyšetrovanie.  "Len Imran Chán bol mojím cieľom," uviedol podozrivý, ktorého pakistanské úrady identifikovali ako Faisala Butta.

Útok vyvolal nové obavy zo silnejúcej politickej nestability v Pakistane; táto krajina s 225 miliónmi obyvateľov disponuje jadrovými zbraňami. Biely dom útok odsúdil prostredníctvom tlačovej hovorkyne Karine Jean-Pierreovej na palube prezidentského špeciálu Air Force One na ceste do Nového Mexika. "Vyzývame všetky strany, aby sa zdržali násilia a prajeme skoré uzdravenie zraneným," uviedla hovorkyňa. 

Kanadský premiér Justin Trudeau na twitteri napísal, že útok na Chána a jeho podporovateľa je "úplne neprijateľný". "Niečo také nemá v politike, demokracii a našej spoločnosti miesto. Prajem rýchle uzdravenie Imranovi aj všetkým ostatným dnes zraneným," napísal Trudeau. Pakistanská volebná komisia minulý mesiac Imrana Chána diskvalifikovala z výkonu verejnej funkcie. Ako dôvod uviedla obvinenie, že Chán nepriznal všetky dary, ktoré dostal od zahraničných predstaviteľov. Expremiér akékoľvek previnenie odmietol.

Bývalý hviezdny hráč kriketu Chán bol zvolený v roku 2018 na základe programu, v ktorom kritizoval korupciu medzi politickou elitou. O premiérsky úrad prišiel po troch rokoch stagnácie ekonomiky, vysokej inflácie a oslabení miestnej meny, keď mu parlament v apríli vyslovil nedôveru. Odvtedy organizuje demonštrácie, na ktoré chodí množstvo ľudí.

Organizovaním demonštrácií chce Chán prinútiť vládu, aby vypísala predčasné voľby. Tie riadne sa majú konať budúci rok v novembri. Vláda vedená teraz Šahbázom Šarífom jeho výzvy na predčasné voľby odmietla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok