Koľko vás vyjde nákup základných potravín? Ceny niektorých tovarov prekvapili

ta3/hm; ap
9.11.2022 12:36

Rozpočet nepustí. Vysoká inflácia a zdražovanie nútia Slovákov zamyslieť sa nad tým, kde ušetriť. Oveľa viac sa zamýšľame aj nad tým, čo vložiť do nákupného košíka a čo nie. Bez základných potravín ako sú olej, cestoviny, strukoviny či múka sa v domácnosti príliš nedá zaobísť. Do supermarketu sme sa vybrali v novembri zisťovať, koľko vyjde nákup základných trvanlivých potravín, a ktoré potraviny je možné nakúpiť do sumy desať eur.

Koľko vás vyjde nákup základných potravín? Ceny niektorých tovarov prekvapili
ta3/Alžbeta Múcsková

Do chladničky

Zo živočíšnych produktov sme vybrali vajcia, z mliečnych výrobkov mlieko, maslo a tvrdý syr eidam. Najlacnejšie litrové polotučné mlieko nás vyšlo na 0,89 €. Plnotučné rovnakej značky bolo v ponuke o 10 centov drahšie. Najlacnejšie vajíčka (10 ks, veľkosť M) ponúkali za 2,39 €. Ceny pri iných značkách sa pohybovali od 2,39 € vyššie.

Maslo patrilo v rámci nášho nákupu tiež k položkám s vyššou cenou. Ceny sa pohybovali od 2,39 € a viac. Tvrdý syr eidam sme nakúpili za 2,19 €/250 g z ponuky domácej značky. Ceny kyslej smotany (16 %) sa pohybovali od 0,55 €/200 g.

Trvanlivá zelenina

V oddelení zeleniny sme vyberali zemiaky, cesnak, cibuľu. Zemiaky žlté sa pohybovali v cenách od 0,86 do 1,14 eura za kilogram. Výhodnejšie bolo jednoznačne päťkilogramové balenie. Lacnejšie vrecko cibule nás vyšlo niečo vyše eura, hlavička cesnaku necelých 50 centov. Na výber boli cesnak v bio kvalite, voľný alebo balený po viacerých kusoch.

potraviny ta3/Alžbeta Múcsková

Koľko nás vyšiel celý nákup?

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok