Čína neschválila akreditáciu pre stáleho spravodajcu kanadskej CBC, stanica opúšťa krajinu

ta3 čtk
3.11.2022 11:07

Kanadská vysielacia spoločnosť CBC zatvára svoju redakciu v Číne, pretože tamojšia vláda nereagovala na jej žiadosť o vydanie akreditácie pre stáleho spravodajcu v Pekingu. Informujeme podľa správy agentúry AP, ktorá vo štvrtok pripomenula, že napätie medzi Kanadou a Čínou súvisí so zadržaním finančnej riaditeľky čínskej firmy Huawei Meng Wan-čou v Kanade.

Čína neschválila akreditáciu pre stáleho spravodajcu kanadskej CBC, stanica opúšťa krajinu
TASR/AP

CBC tvrdí, že Čína na jej žiadosť o vízum nereagovala niekoľko mesiacov. Pôvodný spravodajca stanice z Pekingu odišiel v čase covidu-19 roku 2020. Redakcia zostala otvorená a počítalo sa s vyslaním nového personálu. Podľa AP vo štvrtok pri vchode nikto neotváral ani nikto neodpovedal na telefonáty.

AP píše, že vzťahy sa výrazne zhoršili kvôli zatknutiu dcéry zakladateľa firmy Huawei Meng Wan-čou na základe amerického zatykača. Čína potom zadržala dvoch kanadských občanov. Meng sa po trojročnom domácom väzení v Kanade vrátila tento rok v septembri do Číny, ktorá prepustila oboch Kanaďanov. Mnoho krajín viní Čínu z praktizovania politiky únosov, Peking ale považuje obvinenia vznesené proti Meng za politicky motivované a za snahu brzdiť technologický a ekonomický rozvoj krajiny.

Čína stále viac bráni pôsobeniu zahraničných médií na svojom území, pričom posilňuje svoju propagandistickú činnosť v cudzine, uvádza AP. Prehlbujú sa jej konflikty so Západom okolo obchodu, ľudských práv a územných nárokov.

Peking obvinil z vytvárania napätia USA, ktoré zrušili 20 víz novinárom čínskych štátnych médií. Po tých, ktorí v USA zostali, Washington podľa Číny požaduje, aby sa zaregistrovali ako zahraniční agenti. Čína vyhostila novinárov pracujúcich pre americké médiá a pre tých, ktorí v krajine zostali, sprísnila podmienky. Mnohé cudzie médiá svojich dopisovateľov presunuli na Taiwan a do ďalších ázijských destinácií.

"Nemá zmysel držať niekde prázdnu redakciu, keď môžeme bez problémov pracovať v inej krajine, ktorá víta novinárov. Zavrieť pekinskú redakciu je posledné, čo by sme chceli urobiť, ale sme k tomu nútení," povedal šéfredaktor spravodajstva CBC Brodie Fenlon.

Stále mediálne zastúpenie v Číne nemá ani Austrália av prípade CBC to bude prvýkrát za 40 rokov, čo stanica nebude v Číne prítomná. Nad médiami v Číne má dozor tamojšia komunistická strana. Peking považuje zahraničných novinárov za predĺženú ruku politiky v ich krajinách, a to bez ohľadu na to, kto dané médiá vlastní alebo do akej miery ich kontroluje štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok