Smer chce umožniť prokurátorom nazerať do spisov

TASR
18.1.2013 13:08

Prokurátori by mohli nazerať do súdnych spisov a súdnych registrov vo veciach, na ktoré sa vzťahuje notifikačná povinnosť súdu podľa Občianskeho súdneho poriadku. Umožniť im to chcú poslanci Smeru Vladimír Faič a Anton Martvoň.

Smer chce umožniť prokurátorom nazerať do spisov
SITA

Pre novelu Občianskeho súdneho poriadku sa rozhodli preto, že viaceré súdy dôsledne neplnia svoju notifikačnú povinnosť voči okresným prokuratúram. "A ak ju aj splnia, z oznamu o začatí konaní, na ktoré sa vzťahuje Občiansky súdny poriadok, prokurátor nezíska informácie dôležité pre rozhodnutie, či je v konkrétnej veci potrebné vstúpiť do začatého súdneho konania," vysvetľujú v návrhu predkladatelia.

Účelom novely je podľa navrhovateľov zabezpečiť dôsledné plnenie úloh prokuratúry SR pri ochrane práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu. "Navrhovaným opatrením sa prispeje k zvýšeniu efektívnosti činnosti prokuratúry v netrestnej oblasti a zabezpečeniu účinnejšej ochrany práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu. Čo zvýši dôveru v prokuratúru Slovenskej republiky," tvrdia poslanci Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok