KĽDR Rusku dodáva delostrelecké granáty, tvrdia USA. Má ich posielať tajnými cestami

ta3 čtk
2.11.2022 16:00

Spojené štáty majú informácie naznačujúce, že Severná Kórea tajne Rusku dodáva značné množstvo delostreleckých granátov, aby mu pomohla vo vojne na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to povedal bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

delostrelecký granát 1140px (TASR)
TASR

Podľa agentúry vyhlásil, že KĽDR sa dodávky zbraní Rusku snaží utajiť tým, že ich posiela cez severnú Afriku a Blízky východ.

Presný objem dodávaných prostriedkov Kirby na virtuálnom brífingu neoznámil, ale poznamenal, že ide o značné množstvo. Spojené štáty podľa neho teraz sledujú, či Rusko dodávky prijme.

Americká rozviedka začiatkom septembra oznámila, že sa Rusko podľa jej zistení snaží kúpiť od KĽDR rakety a delostrelecké granáty na vojnu na Ukrajine. Severokórejská tlačová agentúra KCNA to koncom septembra s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa severokórejského ministerstva obrany poprela, pričom uviedla, že Severná Kórea nepredala Rusku zbrane a nemá to v pláne ani v budúcnosti.

KĽDR patrí k niekoľkým krajinám, ktoré oficiálne uznali dve Ruskom vytvorené separatistické republiky na východe Ukrajiny. Kyjev v reakcii na to s Pchjongjangom prerušil diplomatické styky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok